Олег Тягнибок: Парламентська опозиція – на короткому повідку

Олег Тягнибок: Парламентська опозиція – на короткому повідкуУхвалення Закону \”Про вибори народних депутатів України\” показало – так звана \”парламентська опозиція\” – на короткому повідку біля ноги Януковича. Більше того, вона ще радісно \”повискує\”, бо їй \”кинули кістку\”.
Цілком очевидно, що відбулася закулісна змова між владою та парламентською опозицією. Спрацювала кругова порука, мета якої очевидна – втриматися при владі: Януковичу – в президентському кріслі, а нардепам – в кріслах Верховної Ради.
Здавалося – біда навчила, що з Партією регіонів не можна підписувати меморандумів, \”широк\” і \”ПРиБЮТів\”, але знову – наступають на ті ж граблі.
Особливо дивує: цей закон ухвалено не тільки без громадського обговорення (бо як можна було переконати громаду, коли, йдучи до Верховної Ради, всі без виключення парламентські сили обіцяли ухвалити виборчий закон на основі відкритих партійних списків), а й за спинами партнерів по опозиції. Тому постає питання в доцільності перебування ВО \”Свобода\” у Комітеті опору диктатурі. Тому на найближчій Політраді ми розглянемо це питання.
Фактично, парламентська опозиція поставила під сумнів сенс існування КОДу. Нагадаємо, позиція, яку було погоджено на його засіданнях, полягала в наступному: по-перше, опозиція наполягає на збереженні старого закону, за яким двічі відбувалися вибори народних депутатів; по-друге, депутати від опозиції відкликають усі свої законопроекти про вибори; по-третє, жоден депутат від опозиції не має брати участі у пленарному засіданні, на якому розглядатиметься законопроект про вибори, поданий владою. Як можна бути впевненими у діях парламентських партнерів по КОД, коли вони в один момент, без жодного погодження з іншими учасниками КОДу, кардинально змінюють погоджену позицію щодо Закону \”Про вибори народних депутатів України\”?
Виходячи з учорашнього рішення, відповідальність за майбутні фальсифікації парламентських виборів 2012 року нестиме як режим Януковича, так і парламентська опозиція, котра своїм голосуванням за Закон \”Про вибори народних депутатів України\” \”освятила\” майбутні фальсифікації. Адже, після цього голосування неможливо буде апелювати ні до кого щодо виборчих махінацій. І режим Януковича завжди наполягатиме, що опозиція такого закону хотіла і за нього проголосувала.
Перефразовуючи Черчилля, можна сказати: парламентська опозиція між війною з режимом і ганьбою, вибрала – ганьбу. Тепер вона отримає війну без шансів на виграш. Бо, як бачимо, боротьбу програно до виборів, а легітимність цієї поразки вже публічно засвідчено очільниками парламентської опозиції.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

peredplata