Санкції України залишили Росію без стратегічних ракет-носіїв «Рокот»

Українські підприємства заморозили поставки обладнання, яке може бути використане для реалізації воєнних програм РФ.

Санкції України залишили Росію без стратегічних ракет-носіїв «Рокот»

REUTERS

Росія змушена завершити використання конверсійних ракет-носіїв «Рокот» через відсутність українських комплектуючих – систем управління для розгінного блоку «Бриз-КМ», пишуть \”Известия\”.

\”На нараді в Роскосмосі наприкінці минулого тижня керівникам підприємств повідомили, що 3 березня відбудеться останній запуск «Рокоту» з космодрому Плесецьк і більше ці ракетні комплекси експлуатуватися не будуть, – розповіло інформоване джерело в космічному агентстві.

– Причиною були названі труднощі у взаємодії з харківським підприємством «Хартрон», постачальником систем управління та математики для розгінних блоків. Українські власті заборонили поставки в Росію обладнання, яке може бути використано у військових програмах. Під заборону потрапило обладнання для «Рокотов».

Носії «Рокот» постійно використовуються для запусків космічних апаратів в інтересах Міноборони: наприклад, з їх допомогою виводяться супутники зв\’язку «Джерело» Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ. Саме «Рокот» у травні минулого року вивів на орбіту пролунавшого на весь світ «супутника-вбивцю» – новітній секретний експериментальний апарат «Космос-2499», який проводить маневри в космосі.

У Роскосмосі ситуацію залишили без коментарів.

Співрозмовник в Роскосмосі пояснив, що на сьогодні три розгінних блоки «Бриз-КМ» вже поставлені в РФ, але здійснити запуск без участі представників «Хартрону» буде проблематично – саме українські колеги повинні вводити в систему польотне завдання.
Детальніше читайте на УНІАН:

peredplata