Україна не ввела санкції проти Росії. Европа обурена

Україна не ввела санкції проти Росії. Европа обуренаУ Європарламенті – українським нардепам: «Ви просите посилення санкцій з боку ЄС, а самі санкції проти Росії не вводите. Ви просите фінансової допомоги з боку ЄС, а самі боїтеся розкуркулити олігархів»

Відповідь була різкою, але, по суті, справедливою.

Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський на останньому засіданні Комітету Європарламенту з міжнародної політики посадив українську делегацію нардепів «дупою в калюжу». Про це пише у ФБ наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук.

Дискусії про те, як у майбутньому будувати відносини з Росією, носили, в тому числі, і помірний характер, проте були й виступи, в яких Владіміра Путіна прирівнювали до Адольфа Гітлера. Однак, розповідає Демчук, хтось ляпнув, що, мовляв, Євросоюз не готовий надати відповідну практичну допомогу Україні, хто ж знав, що Путін замахнеться на Крим, а потім і на Донбас. Після чого зірвався відомий своєю проукраїнською позицією євродепутат Яцек Саріуш-Вольський, і чи не криком обурено заявив: «Що-що? Хто не знав? Вам не соромно? Після нападу Росії на Грузію всі західні політики, експерти, політологи сказали: «Наступним через кілька років будуть захоплення Криму і наступ на схід України».

Далі, розповідає журналіст, євродепутата понесло. Він на пальцях перерахував вантажівки гуманітарної допомоги з боку ЄС в Україну і заявив: «Ганьба Європейському Союзу!».

З’явився в залі засідань Європарламенту голова Верховної Ради України Володимир Гройсман в компанії своїх українських колег розповів євродепутатам про те, що відбувається на фронті, про зруйнований Дебальцеве, про російську агресію.

«Загалом, непогано сказав. Хтось із євродепутатів зазначив, що ініціатива Петра Порошенка та РНБО України про направлення в Україну міжнародних миротворчих місій повинна бути якнайшвидше реалізована», – розповів Демчук.

«Після цього зустріч відбулася у вузькому форматі. Це Комітет Асоціації Україна-ЄС. Всі наші нардепи розповідали, який важкий шлях проходить Україна, як важко на фронті і в тилу. Відома депутат Ребекка Хармс запропонувала обговорити тему організації введення в Україні миротворців ООН та миротворчої поліції ЄС. Юрій Луценко вдарився в історичні екскурси. Але Яцек Царіус-Вольський ніби читав мої думки. Він сказав, що всім відомо, що країна у війні і, у зв’язку з цим, дуже важко.

Але чому Україна досі офіційно не оголосила, що між Україною і Росією йде війна? Юрій Луценко: «Тому що МВФ може нам грошей не дати»… «Так вам важливіше кредити МВФ і загибель ще тисяч людей на фронті, або ви хочете вирішити цей конфлікт?, – парирував Вольський і додав. – Хто сказав про «блакитні каски» ООН в Україні? Ви що не знаєте, що в Раді безпеки ООН Росія заблокує це питання? Ви просите посилення санкцій з боку ЄС, а самі санкції проти Росії не вводите, або вводите їх частково; ви просите фінансової допомоги з боку ЄС, а самі боїтеся розкуркулити олігархів». Ось так от взяв Яцек Саріуш-Вольський і посадив нашу делегацію нардепів дупою в калюжу. Я думаю, що він правильно зробив. Гостро, але справедливо», – підсумував Демчук.
Як відомо, в засіданні Комітету Європарламенту з міжнародної політики, що проходив минулого тижня, брали участь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та 16 українських нардепів. Демчук окремо відзначив «демократичну» пропорцію української делегації: семеро нардепів від Блоку Петра Порошенка, троє від «Народного фронту», один від Радикальної партії Ляшко, один від «Батьківщини», один від «Самопомочі», один від «Опозиційного блоку», один від «Народної» Волі і двоє позафракційних.

peredplata