Путін заявив, що Порошенко пропонував \”забрати Донбас\” – Forbes

Президент РФ Володимир Путін під час зустрічі з представниками бізнесу на закритій зустрічі з бюро правління Російського союзу промисловців і підприємців заявив, що президент України Петро Порошенко запропонував йому \”забрати Донбас\”. Про це з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, повідомляє російський Forbes, передає УНН.

За повідомленням, зустрічі В.Путіна з бюро правління РСПП відбулася 19 березня, відразу після виступу на з\’їзді союзу. Як зазначається, велику частину часу російський президент говорив про ситуацію на сході України.

\”За словами В.Путіна, П.Порошенко на переговорах \”нормандської четвірки\” в Мінську 11-12 лютого запропонував йому забрати Донбас до складу Росії. За інформацією одного з джерел Forbes, який знайомий зі змістом бесіди В.Путіна з РСПП, російський президент так розповів підприємцям про свій діалог з Порошенко: \”Він (Порошенко) мені прямо сказав: \”Забирайте Донбас\”. Я йому відповів: \”З\’їхав з глузду, чи що? Мені Донбас не потрібен. Якщо вам не потрібен, то оголосіть про його незалежність\”. П.Порошенко, за словами російського президента, сказав, що влада України не може на це піти. Тоді українська влада повинна платити населенню Донбасу пенсії, допомоги і відновити банківську систему, зажадав Путін\”, – пише видання.

При цьому, один з учасників зустрічі, на слова якого посилається видання, повідомило, що \”П.Порошенко запропонував Росії забрати Донбас на фінансове забезпечення. А В.Путін сказав про те, що мова про це може йти тільки у випадку, якщо Донбас увійде до складу Росії, поки ж Донбас – частина України і всі виплати повинні бути з українського боку\”.

Прес-секретар В.Путіна Дмитро Пєсков сказав, що не може ні підтвердити, ні спростувати розповіді про слова президент РФ, \”так як бесіда В.Путіна з бюро РСПП була закритою\”, пише видання.

За повідомленням, прес-секретар П.Порошенка Святослав Цеголко не відповів на телефонні дзвінки.

Також зазначається, що представник канцлера Німеччини Ангели Меркель обмежився коментарем, що канцлер вважає недостатньо прозорим процес виведення важкої військової техніки із зони конфлікту. Він не зміг сказати, чи чула А.Меркель пропозицію П.Порошенка В.Путіну про статус Донеччини. До представника Ф.Олланда (президент Франції – ред.), за повідомленням, додзвонитися не вдалося.

Як повідомляв УНН, конфлікт на сході України розпочався в середині квітня 2014 року, коли озброєні групи проросійських активістів почали захоплювати адмінбудівлі та відділки міліції у містах Донбасу.

Українська влада у відповідь заявила про проведення Антитерористичної операції із залученням Збройних сил. Поступово протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт.

Ряд українських політиків називають події на сході України \”гібридною війною\” Росії проти України.

В ООН заявили, що з середини квітня на сході України загинули понад 5000 осіб.

peredplata