Облік корупції. У чиновників буде пункт прийому подарунків

Облік корупції. У чиновників буде пункт прийому подарунківНе зарплатою єдиною. Саме так живе багато чиновників. Адже при зарплатні у 1500 – 3000 грн., та ще й маючи родину, складно прохарчуватися, не те що купити собі шикарну квартиру, модну автівку, престижний годинник, брендовий одяг тощо. Тому в нагоді стають подарунки. У пологових будинках, садочках, школах, лікарнях, правоохоронних органах, судах – скрізь їм є місце. Байдуже, що люди на ті «подарунки» останні кревні віддають. А дари ті бувають ой, якими різними – від вази для квітів за кількадесят гривень до автівки за мільйони.

Згадаймо тільки ситуацію з Кадиллаком, який буцімто подарували вже екс-міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову. Вартість подаруночка така собі нічогенька – понад мільйон гривень. І подарував його високопосадовцю якийсь анонімний благодійник. Щоправда, після скандалу в ЗМІ автівку віддали міністерству закордонних справ для перевезення делегацій.

І от влада вирішила якось те подарункове діло привести до ладу. Мовляв, до Європи ж рухаємося, треба з корупцією боротися. Отож прийняв нещодавно кабмін документ під назвою «Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям». Й відтепер, аби отримати подарунок, чиновник має чітко дотримуватися процедури. Отримавши презент, він повинен передати його органу, в котрому працює, або який представляє протягом останнього місяця. Передача дарунка здійснюватиметься в адміністративному приміщенні органу (у кожному з котрих відтепер функціонуватиме такий собі «пункт прийому подарунків»). Про це має бути складений акт приймання-передачі. Операції, пов’язані з передачею дарунка органу, повинні бути відображені в бухгалтерському обліку відповідно до законодавства. З метою ж оцінки вартості дарунка, вирішення питання щодо можливості його використання, місця та строку зберігання орган утворює комісію у складі не менше трьох осіб, однією з яких має бути фахівець з оцінки майна. Положення про комісію затверджуватиметься керівником органу. Наразі Нацдержслужба розробляє положення про ці комісії.

У секторі з питань запобігання та протидії корупції Чернівецької ОДА нам пояснили, що для виконання постанови Кабміну має бути прийняте відповідне розпорядження, підготовлене положення про комісію тощо. Контролювати її виконання мають правоохоронні органи. Але, запевнили в адміністрації, облік подарунків здійснювався й раніше.

Ми з’ясували, що раніше діяв «Порядок передачі подарунків, отриманих під час проведення офіційних заходів». Там ця передача обмежувалася лише протокольними заходами міжнародного, державного чи місцевого рівня, здійсненими за участю посадових осіб органів, або заходами, що відбулися у зв’язку з виконанням службових обов’язків зазначених осіб. Тепер же актуватися та обліковуватися мають усі подарунки. Та належно унормувати подарункові справи в кабміні не дуже-то й хотіли. Бо новоспечений документ не передбачає обов’язкового встановлення особи дарувальника. А отже, й визначити, чи не виявився той «дарунок» хабарем, буде, як і раніше, складно.

І взагалі, ці всі спроби влади боротьби з корупцією більш подібні на дешевий фарс. Адже, за логікою постанови, коли, наприклад, вчительці школи учні подарували, скажімо, принтер, вона має передати його адміністрації школи, а та вже на комісії визначить, що з тим ком-п’ютером робити. Те саме стосується і спеціалістів управлінь, відділів тощо. Тобто, знову працює закрита система, в котрій, як у власному соку, варяться і дарувальники, і отримувачі дарунків, і контролери. Отож постає питання – для чого те все? Якщо вже серйозно боротися з корупцією, то варто і особи дарувальників встановлювати. А найкраще – заборонити оті усі дарунки.

Нагадаємо, що з 1 липня 2011 року чиновникам заборонено приймати подарунки за будь-які дії/бездіяльність, пов’язані з роботою та від осіб, які перебувають у їхньому підпорядкуванні. Дозволено брати презенти від сторонніх одноразово на суму, яка не перевищує 50% розміру мінімальної зарплати (зараз це 502 грн.). Сукупна ж вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, не повинна перевищувати однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. В іншому випадку чиновникові загрожує штраф до 850 грн.
Надія ВІРНА

peredplata