Що значить для України День пам’яті та примирення?

Що значить для України День пам’яті та примирення?У цьому році Україна вперше відзначає 8 травня – День пам’яті та примирення. Нова пам’ятна дата покликана вшанувати подвиг українського народу, висловити повагу усім бійцям проти нацизму, увічити пам’ять загиблих. У цей день вшановують воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни. Символ Дня пам’яті та примирення – червоний мак, гасло – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Степан Барна, співголова МДО «Депутатський контроль»: «День пам\’яті й примирення, яке Україна відзначає 8 травня, більш повно відповідає історії українського народу та загальноєвропейським традиціям. Він дозволяє висловиити повагу усім борцям проти нацизму та вшанувати пам’ять кожного, хто ставав на захист Батьківщини. Цим Днем ми утверджуємо спадкоємні традиції воїнів-переможців, надихаємо нинішніх захисників Вітчизни на перемогу та об\’єднуємо народ навколо ідеї захисту України».

Євген Дейдей, член МДО «Депутатський контроль» (фракція «Народний фронт»): «Сьогодні точаться дискусії навколо двох дат – 8 та 9 травня. Особисто у мене неоднозначне ставлення до них. Спекуляції та провокації навколо цієї теми зовсім не відповідають головній меті вшанування. У нас є своя історія, пріоритети, світогляд. І навіть якщо іноді вони різняться, не варто забувати, що ми єдина нація і не повинні дозволити комусь нас розколоти. Пам\’ятаємо, переможемо!!!»

Геннадій Кривошея, співголова МДО «Депутатський контроль» (фракція «Народний фронт»): «Свято необхідне і важливе для українців, особливо сьогодні – під час воєнних дій. Україна повинна показати, що вона єдина, що ми консолідовані з Європою. Адже, як історик можу сказати, що саме 8 травня – день остаточної капітуляції нацистської Німеччини. Вся Європа святкує День перемоги саме сьогодні. Це великий приклад, перш за все, для східних областей та Росії, що Україна – єдина і ніколи не здається. Ми хочемо миру і сподіваємось, що чекати залишилось недовго».
Руслан Сидорович, співголова МДО «Депутатський контроль» (фракція «Самопоміч»): «Відзначання в Україні Дня пам’яті та примирення свідчить, що наша держава долучаємось до усього цивілізованого світу, який вшановує річницю завершення Другої світової війни сьогодні. Окрім цього, 8 травня – це відзначання перемоги не у Великій Вітчизняній війні, а в Другій світовій. Відтак, ця подія може нести в собі об’єднуючий фактор для усієї країни, адже для багатьох українців, зокрема із західної України, війна розпочалась не 22 червня 1941, а 1 вересня 1939. Тож, це свято – символ об’єднання усіх українців».

Вадим Руденко, голова Секретаріату МДО «Депутатський контроль»: «Гасло Дня пам’яті та примирення «Пам’ятаємо. Перемагаємо» надзвичайно актуальне, адже українці зробили неабиякий внесок у перемогу над нацизмом ціною життя мільйонів людей. Україна була центром воєнних дій. Саме тому людські втрати вбитих, загиблих в концтаборах, депортованих, евакуйованих досягають понад 14 млн. осіб. А ще – сотні тисяч постраждалих у військових і післявоєнних сталінських репресіях. На жаль, капітуляція Німеччини не поклала кінець жертвам українців. Зараз ми живемо у часи війни, і вже наше покоління має захищати Україну від зовнішнього ворога. Пам’ятаємо свою історію! Перемагаємо заради щасливого майбутнього!»

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» (№2539), внесений Кабінетом міністрів. Законом передбачено, що шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України. Порядок проведення меморіальних та святкових заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги, визначається Кабінетом міністрів України. Також, згідно з законом, в Україні щороку 9 травня відзначається державне свято – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. У Великій Британії та країнах Співдружності відзначається «День Перемоги в Європі»; у Вірменії – «День Миру»; у Норвегії – «День визволення»; у Словаччині – «День перемоги над нацизмом»; у США – «День Пам’яті»; у Франції – «День Перемоги»; у Чехії – «Національний День».

peredplata