ПЦУ та УГКЦ спільно розглянуть реформу церковного календаря

Під час зустрічі Блаженнішого Святослава з Блаженнішим Епіфанієм говорили про реформу церковного календаря
Православна церква України та Українська греко-католицька церква створять спільну робочу групу для вивчення можливого переходу на новий календар.

Про це повідомляється на сайті УГКЦ. 

24 грудня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав провів зустріч з Митрополитом Київським і всієї України Предстоятелем ПЦУ Блаженнішим Епіфанієм у його резиденції на території Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Як зазначили у пресцентрі УГКЦ, особливу увагу предстоятелі Церков звернули на узгодження позицій щодо реформи церковного календаря. 

Предстоятелі вирішили створити спільну робочу групу для конкретних пропозицій календарної реформи. 

Спільну групу започаткують з нагоди відзначення 1700-річчя Першого Вселенського Собору, що відбувся в Нікеї у 325 році. На цьому Соборі, зокрема, було визначено календарні принципи церковного життя.

Перехід на новий стиль

Основні християнські церкви в Україні сьогодні живуть за двома календарями: григоріанським (Римо-католицька церква) і юліанським (Греко-католицька і Православна церкви). 

Є ще третій, новоюліанський, календар, який мало чим відрізняється від григоріанського. До 28 лютого 2800 року всі свята за обидвома календарями будуть збігатися, а далі можлива похибка, бо новоюліанський трохи інакше обчислює один день високосного року.

Нині за цим календарем живуть 9 із 15 помісних автокефальних східних церков, а також три з 23 східно-католицьких.

ПЦУ та УГКЦ не поспішають переходити на нові календарі. Основні причини, які поки що гальмують цей процес, — війна і неготовність частини суспільства. Хоча в самих церквах усвідомлюють: цей крок необхідний і він рано чи пізно станеться.

Якої думки українці?

За інформацією соціологічної групи «Рейтинг», за рік в Україні зросла кількість прихильників перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня — з 26% до 44%. 

Водночас частка людей, які не хочуть перенесення, зменшилася з 58% до 31%.

Серед парафіян Української греко-католицької церкви за зміну дати свята виступають 68% людей, а серед парафіян Православної церкви України — 46%.

Ярослав Герасименко

peredplata