Ринжука повернули в СІЗО

Ринжука повернули в СІЗОУ вівторок, 29 листопада, у Шевченківському районному суді Чернівців відбулося попереднє судове засідання у справі за обвинуваченням колишнього генерального директора МТК «Калинівський ринок» Івана Ринжука та двох його поплічників – директора ПП «Сіті – ІНВЕСТ» і ДП «Стрімко» Дмитра Березовського та співзасновника кількох фірм у Києві, директора підприємства, що, за словами правоохоронців, має стосунок до добудови «Калинки», Івана Божовського. Їх затримали у квітні ни-нішнього року. Ринжук звинувачується у отриманні хабара (250 тисяч доларів) та перевищенні службових повноважень. Березовський та Божовський — у спів-участі в отриманні хабара у особливо великих розмірах.

Під вартою наразі перебувають Ринжук та Березовський. Саме їх доправили до райсуду зі слідчого ізолятора. Івана Божовського на засіданні не було – за словами захисту, чоловік напередодні потрапив до стаціонару кардіо-диспансеру з діагнозом «гіпертонічний криз». До матеріалів справи долучено відповідні довідки-підтвердження. Нагадаємо, що саме Божовському раніше судом було змінено міру запобіжного заходу та відпущено під заставу.
Досудове слідство тривало впродовж семи місяців. Воно стверджує, що на поверхню спливло чимало цікавих «бізнесових» планів та схем отримання надприбутків, котрі обчислюються мільярдними еквівалентами. Кримінальна справа нараховує 12 томів. Захист обвинуваченим забезпечують дев’ять адвокатів (чотири адвокати — Івана Ринжука), в тому числі – член Вищої ради юстиції Володимир Висоцький.

…Головуючий суддя Степан Богдан на засіданні оголосив про скарги та клопотання, що надійшли до суду. Серед них – про застосування амністії щодо Івана Божовського (у нього народилася дитина, крім того, хворе серце), про закриття кримінальної справи та зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на звільнення під заставу Івану Ринжуку і Дмитру Березовському. Надійшла й позовна заява від Чернівецької міської ради до підсудних про відшкодування заподіяних збитків, однак головуючий поки що залишив її без уваги – мовляв, заява не відповідає нормам законодавства. І якщо у визначений термін недоліки буде усунено, позов долучать до матеріалів справи.

Представник обвинувачення Ігор Сулятицький вважає, що наразі немає підстав для закриття чи зупинення цієї кримінальної справи, тим більше, зміни запобіжного заходу, ос-кільки, за його словами, вчинений злочин кваліфікується як особливо тяжкий, а відпущені судом під заставу фігуранти можуть впливати на свідків та, відповідно, на встановлення об’єктивної істини у судовому засіданні.

Стосовно ж клопотання про застосування амністії до Івана Божовського, то його розгляд був неможливим внаслідок відсутності цього звинуваченого на попередньому засіданні. Прокурор просив призначити справу до судового розгляду.

Адвокати у своїх виступах вказували на нібито численні порушення під час проведення досудового слідства та порушення прав їхніх підзахисних на захист. Вони доводили, що не було складу злочину у діях їхніх підзахисних, оскільки реально ні передачі, ні отримання хабара, ані перевищення службових повноважень з боку Ринжука (він вже не очолював «Калинку») чи співучасті Березовського та Божовського у злочині, про який йдеться, не було.
— Підтримую повністю клопотання адвокатів, — сказав на засіданні Іван Ринжук, — і хочу заявити, що такий вандалізм і правовий нігілізм історія буде пам’ятати. Ця справа поспішно зроблена. Навіть аркуші є закріплені догори ногами… Це фарс, у якому приймають участь правоохоронні органи. Я не вважаю себе винним…

Дмитро Березовський також підтримав клопотання та думки свого захисту.
Головуючий суддя Богдан, повернувшись до зали суду з донарадчої кімнати, оголосив постанову про призначення кримінальної справи до судового розгляду. Скарги адвокатів та клопотання щодо зміни підсудним запобіжного заходу задоволенню не підлягають. Постанова повністю підтримана стороною обвинувачення, остаточна та не підлягає оскарженню. Судове засідання призначено на 21 та 22 грудня, на ньому будуть допитані підсудні та свідки у справі.

Наталія БРЯНСЬКА
(Далі буде).

peredplata