Захід зрадив Україну, — Ющенко

Захід зрадив Україну, — ЮщенкоКолишній президент України Віктор Ющенко вважає, що Захід зрадив Україну і залишив один на один з проблемами.

Про це він сказав в інтерв\’ю для El Mundo.

\”Відповім коротко: у мене є глибоке відчуття, що нас зрадили. Я особисто розчарований. Коли Путін ввів в Україну 600 танків, близько тисячі бронемашин, Україна була змушена заплатити дуже високу ціну: 10 тисяч мирних жителів загинули, 50 тисяч поранено, 1,2 мільйона — внутрішні біженці, найбільша кількість у Європі з часів Другої світової війни. Я пам\’ятаю, як в 1994 році США гарантували нам територіальну цілісність і суверенітет взамін на відмову від нашого ядерного потенціалу\”, — заявив екс-президент.

Ющенко зазначив, що 5 грудня 1994 Україна відмовилася від статусу третьої за величиною ядерної держави, а Росія, США, Франція, Китай і Великобританія дали їй дуже чіткі гарантії.

\”Хіба це не говорить, що Франція, Китай, США і Великобританія були зобов\’язані допомогти нам, коли почалася криза? Для політиків меморандуми і договори все одно що Біблія. Тому я вкрай розчарований тим, що у світу настільки коротка пам\’ять\”, — додав він.

Водночас Ющенко не виключає, що українські військові роблять злочини.

Я цього не виключаю…такі епізоди можуть траплятися. Але тут найголовніше, що з появою в Україні регулярних російських військ українська нація продемонструвала щось неймовірне, досі небачене: першими, хто повстав проти російських військ, були добровольці, а не армія. Вони виявили безпрецедентну хоробрість,
— відповів він.

\”Я потенційно не виключаю, що з цими людьми є проблеми. Навіть військові злочини. Міжнародним органам слід наглядати за цим і застосовувати міжнародне право. Але я наполягаю: потрібні підтвердження, адже, коли хтось каже, що українські війська здійснюють військові злочини, потрібно враховувати існування дуже потужної путінської машини пропаганди\”, — додав колишній президент.

На його думку, Європа втратила спосіб, яким треба реагувати на Путіна.

Коли Москва вторгнеться в ці країни, які є ядром Європи, їй не потрібні військові дії: є багато способів дестабілізувати обстановку і тим самим послабити Європу. Прецедент є — кілька місяців тому, в Латвії. Це може статися і в Польщі…Не будемо забувати, як працює російська пропаганда, рухома нафтовими доходами, і як витончено вона діє. Коли прем\’єр-міністр Греції вимагає від ЄС компенсацій за збитки через санкції проти Росії, думаю, що (для Росії) це спосіб цинічно дестабілізувати ЄС, весь континент. Я питаю не про те, чи вистачить у Путіна нахабства, і не про те, хто наступний. Всі ми — частина світу. Наступним може стати будь-хто. Потрібно бути напоготові\”, — наголосив він.

peredplata