«Це ганьба, що ми досі не надали українцям зброю» – сенатор Джон Маккейн

«Це ганьба, що ми досі не надали українцям зброю» – сенатор Джон МаккейнГрупа американських сенаторів зустрілися в Україні з військовим і політичним керівництвом країни

На тлі загострення ситуації на Сході країни, в Сполучених Штатах все голосніше лунають заклики надати українській армії сучасну зброю. У Києві сенатори назвали це необхідною умовою для непоширення російської агресії.

Сенатори планували відвідати населені пункти біля лінії розмежування. Але з міркувань безпеки не змогли це зробити. Адже проросійські бойовики не дотримуються мінських домовленостей і не припиняють обстріли.

Американські законодавці кажуть: їхній нинішній візит в Україну – демонстрація підтримки. І зараз це не просто слова – цього тижня Сенат зробив ще один крок до того, щоб українські військові отримали сучасні захисні озброєння.

Сенатор Джон Маккейн традиційно критикує адміністрацію Обами за недостатню жорсткість щодо Росії та слабку, на його думку, підтримку Києва. Але сподівається, що врешті-решт президента вдасться переконати діяти рішучіше.
Сенатор Джон Маккейн. Київ, 22 червня 2015 року

Я не можу говорити за президента Обаму і його адміністрацію, але це ганьба, що ми досі не надали українцям зброю, щоб вони могли себе захистити. Вам доводиться воювати зі зброєю минулого століття

«Сенат Сполучених Штатів пару днів тому у повному складі без жодного голосу «проти» дозволив передачу захисної зброї Україні. Такі ж настрої у Палаті представників. Переважна більшість американських громадян також (підтримують Україну). Я не можу говорити за президента Обаму і його адміністрацію, але це ганьба, що ми досі не надали українцям зброю, щоб вони могли себе захистити. Вам доводиться воювати зі зброєю минулого століття з ворогом, який має надсучасну зброю. Це – несправедливо», – заявляє сенатор Маккейн.

Українське керівництво визнає, що розраховує на допомогу Сполучених Штатів у протистоянні російській агресії: економічну, дипломатичну і надто військову.

«Це не лише фінансова, економічна допомога, але і підтримка нашої безпеки», – сказав на зустрічі президент України Петро Порошенко.

Ще одна резонансна заява сенаторів – про можливість вже за пару років постачати в Європу газ із Сполучених Штатів. Це вдарить по амбіціях Путіна, який не зможе шантажувати європейців.

«Коли ми переконуємо європейські країни запровадити сильніші санкції проти Росії, деякі з них роблять це неохоче. Вони пояснюють це залежністю від російських енергоносіїв. Як тільки ми позбавимо європейські країни такої залежності, у них будуть розв’язані руки в тому, щоб тиснути жорсткішими санкціями, щоб змусити Росію виконувати свої зобов’язання», – заявив сенатор Джон Баррассо.
Голос Америки

(Передрук із «Голосу Америки»)

peredplata