Арсеній Яценюк про резолюцію ЄНП: це звернення персонально до Януковича

Арсеній Яценюк про резолюцію ЄНП: це звернення персонально до ЯнуковичаЄвропейська народна партія вимагає від української влади того, чого вимагає й українська опозиція протягом останнього часу: припинити політичні переслідування і забезпечити прозорі парламентські вибори. Це єдино можливий шлях до Угоди про асоціацію України з ЄС. Так прокоментував лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк ухвалену в середу, 7 грудня, екстрену резолюцію Конгресу ЄНП щодо ситуації в Україні.

Нагадаємо, лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк на запрошення голови Європейської народної партії Вілфріда Мартенса бере участь у 20-му Конгресі Європейської народної партії, який проходить у Марселі 7-8 грудня 2011 року.

«ЄНП вимагає зупинити політичні переслідування, забезпечити свободу преси й зібрань, звільнити Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, гарантувати чесні й прозорі вибори за їхньою участю», – зазначив він.

«Це – звернення персональне до президента Януковича та всієї української влади. Шлях до ЄС чіткий і зрозумілий: усе залежить від волі української влади і президента», – наголосив лідер «Фронту Змін».

ЄНП засудила рішення Шевченківського райсуду про проведення виїзного засідання у справі Юлії Тимошенко в Лук`янівському СІЗО. Коментуючи такі дії суду, Арсеній Яценюк зазначив: «Це давно перестало бути судом. Це стало наругою над правосуддям, над законом, над Конституцією».

«Позитивом» можна вважати тільки одне, додав він, – що резолюція з ситуації в Росії набагато жорсткіша. «ЄНП звертається до ЄС та ОБСЄ щодо визнання виборів в Російській Федерації такими, що не є вільними та не відповідають демократичним стандартам. Це може очікувати через рік Україну», – підкреслив Арсеній Яценюк.

У рамках Конгресу ЄНП Арсеній Яценюк провів низку зустрічей, зокрема з віце-президентом ЄНП Маріо Давідом, координатором ЄНП із зовнішньополітичних питань Елмаром Броком, екс-головою комісії з закордонних справ Європарламенту Яцеком Саріушем-Вольським, президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, прем’єр-міністром Румунії Емілем Боком, прем’єр-міністром Албанії Салі Берішею та лідером опозиційної партії Греції «Нова демократія» Антонісом Самарасом.

Під час зустрічей він зазначав, що для України вкрай важливе і проведення саміту Україна-ЄС, і парафування Угоди про асоціацію. Україна та ЄНП спільні в необхідності звільнити Юлію Тимошенко та Юрія Луценка і дотримання європейських цінностей, зазначив він.

peredplata