Закон підписано. Всі на вибори.

Закон підписано. Всі на вибори.Президент України Віктор Янукович підписав закон про вибори народних депутатів, повідомляє прес-служби голови держави. Янукович \”вітає консолідацію всіх політичних сил Верховної Ради навколо закону про вибори\”.

\”Новий закон готувався за участю вітчизняних та міжнародних експертів, відповідає світовим стандартам демократії та є виконанням відповідних міжнародних зобов\’язань\”, – підкреслюється в повідомленні.

Президент вважає, що наступні парламентські вибори, які відбудуться згідно з новим законом, \”будуть демократичними і засвідчать вільне волевиявлення українського народу\”.

Як повідомлялося, 17 листопада Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вибори народних депутатів відбуватимуться за змішаною системою (50% – за партійними списком і 50% – за мажоритарними округами), з прохідним бар\’єром у 5% і без участі блоків.

Закон встановлює, що 225 депутатів із 450 від загального складу Верховної Ради обирають за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. 225 депутатів обирають у мажоритарних округах.

Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Закон встановлює, що виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, чергові вибори до Верховної Ради відбуваються останньої неділі жовтня 5-го року повноважень Верховної Ради.

У виборчих списках більше не буде графи \”Проти всіх\”.

Закон встановлює, що 225 одномандатних округів утворює ЦВК і вони існують на постійній основі.

Закон також встановлює, що виборчі дільниці утворюються з кількістю від 20-ти до 2500 виборців. Малі виборчі дільниці налічують до 500 виборців, середні – від 500 до 1500 виборців, великі – з кількістю виборців понад 1500.

Відповідно до закону, списки виборців складають органи ведення державного реєстру виборців.

Витрати на підготовку та проведення виборів депутатів здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, виділених на ці цілі, а також за рахунок партій і кандидатів у депутати, які зобов\’язані створити свій виборчий фонд.

Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати має партія або громадяни України шляхом самовисування. Одна і та сама людина може бути зарахована лише до одного списку кандидатів від партії, а також може висуватися лише за одним одномандатним округом.

Закон встановлює, що право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують партії, які отримали 5 і більше відсотків голосів на виборах, а в мажоритарних округах обраними вважаються кандидати у депутати, які отримали відносну більшість голосів.

У випадку, якщо два або більше кандидатів у депутати в одномандатному окрузі набрали найбільшу та однакову кількість голосів, у цьому одномандатному окрузі проводиться повторне голосування за цими кандидатурами.

Новий закон надає можливість балотуватися як за партійним списком, так і за одномандатним округом одночасно. Відповідно до закону, у разі, якщо громадянина обрано депутатом як за одномандатним округом, так і за партійним списком, така особа вважається обраною за одномандатним округом.

На засіданнях виборчих комісій можуть бути присутніми без дозволу чи запрошення члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати у депутати, їхні довірені особи, уповноважені особи партій, офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій, офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, а також представники ЗМІ.

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця, поданого поштою або через інших осіб до виборчої комісії разом із медичною довідкою про стан здоров\’я. Таку заяву необхідно подати до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п\’ятниці перед днем голосування.

Верховну Раду нинішнього скликання було обрано за пропорційною системою (партійні списки), участь у виборах було дозволено блокам. Прохідний бар\’єр становив 3%.

КС у своєму рішенні від 26 лютого 1998 року визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким одній і тій самій людині було надано право бути зарахованою до списку кандидатів у народні депутати від політичної партії чи виборчого блоку партій для участі у виборах за багатомандатним загальнодержавним округом та одночасно балотуватися у вборах за одномандатним виборчим округом.

Джерело

peredplata