Рецепт виходу з кризи від голови Аграрної партії України Віталія Скоцика

Рецепт виходу з кризи від голови Аграрної партії України Віталія Скоцика Перш ніж завершувати адміністративно-територіальну реформу потрібно провести децентралізацію, віддати місцевій владі повноваження та фінанси. Лише після цього можна говорити про об’єднання громад, і воно повинно бути тільки добровільним.
Заявив в ефірі програми «Хороший день?» на телеканалі «Business» лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик.
«Я хочу навести приклад Польщі. Поляки зробили спочатку децентралізацію, віддавши повноваження органам місцевого самоврядування і фінанси, що дуже важливо. Майже 8 років ішов процес адміністративно-територіального об\’єднання. Були пілотні проекти від 1 до 3 років в різних регіонах, за їхніми результатами зробили аналіз, інші громади подивились і уже приймали для себе рішення. У нас же усе пішло шкереберть, і ідея була завершити реформу до середини червня. З 11,5 тис. сільських рад планувалося зробити 1,5 тис. громад. Тобто фактично з 10 сільських рад повинна була стати одна громада», – наголосив Віталій Скоцик.
За словами політика, у тому вигляді в якому у нас планували провести реформу вона була б далеко не для всієї країни корисною і скоріше привела б до подальшого вимирання сіл.

«З 2005 року у нас із 743 сільської лікарні залишилось трошки більше 240, кількість шкіл зменшилась на 11%. Із 1991 року, населення України зменшилось на 10 млн. людей, це – 3 Туркменістана або півтори Швеції. У нас у сільській місцевості проживає 16,8 млн. осіб. З них 2.9 млн. віком від 16 до 59 років ніколи ніде не навчались і ніколи ніде не працювали. В 6 тис. населених пунктів нема жодної дитини віком до 6 років. До того, як перекроювати фломастером карту, треба вивчити економічну складову і подумати, як покращити якість освіти та медицини в селах», – зауважив Віталій Скоцик.
Також політик розповів про причини, що гальмують притік інвестицій в країну. За словами Віталія Скоцика, це не лише військовий конфлікт, ключову роль відіграє нестабільність податкової системи.
«Ми дуже інвестиційно привабливі. Якщо подивитись на китайський досвід, то перше, що стимулювало світові компанії вкладати кошти в китайську економіку це дешева робоча сила, далі – великий внутрішній ринок, а вже потім – експортний потенціал. Ми бачимо, що за останній рік середня заробітна плата в Україні стала вдвічі нижче китайської, у нас понад 42 млн. населення – це великий ринок. Але який нормальний інвестор ризикне вкладати кошти у виробництво в країну, якщо там податкове законодавство змінюється по кілька разів на рік?», – питається Віталій Скоцик.

Також політик зауважив, що податкові зміни, які впровадили на початку року в АПК уже призвели до вимивання з галузі 20 млрд. грн. і спровокували, вперше за 12 років, падіння галузі.
«Змінюючи оподаткування уряд допускається стратегічної помилки. Якщо ми подивимось, як виводили з кризи свої економіки Теодор Рузвельт і Маргарет Тетчер, то ми побачимо, що вони обирали галузь, яка швидко здатна наростити виробництво і максимально стимулювали її. У нас такою галуззю може стати лише АПК. Тут можна швидко збільшити виробництво, втім потрібно говорити не про вирощування сировини, а про створення переробних підприємств з високою доданою вартістю. Це створить робочі місця, дасть більше надходжень в бюджет з додатково виробленої продукції, підвищить купівельну здатність населення», – пояснив політик.

Також Віталій Скоцик розповів як можна підвищити конкурентоздатність українських виробників та що потрібно зробити державі для нарощення експорту української продукції.

peredplata