ЄС: рішення скасувати візи для України вже прийнято, питання – коли

ЄС: рішення скасувати візи для України вже прийнято, питання - колиЄвропейський дипломат Овідіу-Віорел Нафтанайла, відповідальний за моніторинг виконання Україною Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ), стверджує, що принципове рішення про візову лібералізацію для українців вже прийнято.

«Ми сьогодні не обговорюємо, чи отримає Україна лібералізацію візового режиму. Питання в тому, коли це станеться », – заявив Нафтанайла, передає« Європейська правда».

При цьому, як відзначає видання, лібералізація в контексті ПДВЛ – це скасування короткострокових віз для України в усі країни ЄС, крім Великобританії та Ірландії.

Представник ЄС в Україні також зазначив, що уряд, формуючи свої плани з виконання ПДВЛ, «досить коректно» називає ці завдання.

У свою чергу, в урядовому офісі з питань європейської інтеграції заявили, що в Євросоюзі залишилися задоволені виконанням перших двох блоків реформ з боку України.

«Завершено попередній аналіз з боку ЄС. За двома першими блокам – безпека документів, а також міграція і управління кордонами. Ми вважаємо, що відгуки тут досить позитивні. Це наше відчуття за підсумками спілкування з ними, оскільки офіційний висновок зможемо отримати лише 1 грудня », – зазначила Наталія Гнидюк, представник офісу з питань європейської інтеграції.

При цьому вона визнала, що претензії ЄС залишаються відносно двох інших блоків, де містяться зобов\’язання по роботі правоохоронних органів, боротьбі з корупцією та дотриманню Україною фундаментальних прав громадян.

У серпні президент України Петро Порошенко підписав указ про прискорення виконання Україною плану щодо безвізового режиму.

Нагадаємо, Україна завершила першу фазу лібералізації візового режиму ще навесні минулого року, 27 травня Єврокомісія схвалила її результати. Тоді українські і навіть європейські політики оптимістично заявляли, що введення безвізового режиму можливо вже в 2014-му, але до кінця року стало ясно, що це не трапиться.

Вже в нинішньому році багато покладали надії на Ризький саміт у травні. Однак у підсумковій декларації його учасники позначили, що ЄС надасть Україні і Грузії безвізовий режим у випадку позитивного звіту Єврокомісії, який відбудеться наприкінці 2015 року.

У грудні Єврокомісія випустить доповідь, в якій може рекомендувати Європарламенту і Раді ЄС прийняти рішення щодо надання Україні безвізового режиму. Для цього Україна повинна виконати всі технічні умови з Плану дій щодо візової лібералізації (ПДВЛ).

peredplata