У партійних списках до Чернівецької обласної та міської рад третина жінок

У партійних списках до Чернівецької обласної та міської рад третина жінокОПОРА проаналізувала інформацію, надану Чернівецькою обласною та міською виборчими комісіями, щодо гендерного представництва в поданих партійних списках. Виявилось, що з усіх претендентів від політичних партій до Чернівецької обласної ради 29,5% становлять жінки. В той час, як до Чернівецької міської ради подали документи 33,4% жінок.

В Чернівецьку обласну раду подали списки 15 партій, з них десять партій виконали норму закону «Про місцеві вибори» щодо 30% представництва в списках осіб однієї статі. Найбільше у відсотковому значенні від загальної кількості поданих у списку кандидатів мають партії «Соціалісти» (16 жінок з 39 претендентів) та «Нова держава» (шість жінок з 14). Найбільше ж жінок у кількісному значенні у Опозиційному блоці (25), а найменше – одна – в партії «Громада і Закон». Загалом на вибори до обласної ради подали документи 225 жінок. (ДІАГРАМА oblrada)
В Чернівецьку міську раду зголосилось балотуватись 672 кандидати, з яких 208 – жінки. Найбільше жінок у відсотковому відношенні у списку партії «Відродження» – 53% (8 з 15), «Нова держава» – 50% (3 з 6) та ВО «Свобода» – 44% (19 з 43). Найменше – в Аграрної партії (20% або 8 з 40). По кількості, то найбільше жінок у списку ВО «Свобода» – 19, найменше – у «Нової держави». (ДІАГРАМА miskrada)
В середньому в Чернівецькій обласній раді і в Чернівецькій міській раді партійні списки відповідають п.3 ст.4 закону України «Про місцеві вибори» (представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку). А саме, в обласну і міську раду балотується більше 31% жінок.
Просимо врахувати, що дані можуть змінюватись у зв’язку з тим, що не всі кандидати/партії пройшли реєстрацію. Вказана інформація зібрана спостерігачами ОПОРИ від виборчих комісій.
Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata