Встати, суд іде! «Закрита» справа

Встати, суд іде! «Закрита» справаШевченківський районний суд Чернівців своєю ухвалою заборонив представникам ЗМІ бути присутніми та висвітлювати хід судового засідання по справі Ринжука.

Перше відкрите судове за-сідання у справі за обвинуваченням екс-керівника Калинівського ринку Івана Ринжука і його поплічників Дмитра Березовського та Івана Божовського почалося з розгляду клопотань захисту підсудних. Одне з них — застосування цьогорічної амністії та закриття кримінальної справи щодо Івана Божовського, якого через хворобу не було на досудовому засіданні. Представник держобвинувачення Ігор Сулятицький визнав, що скоєний Божовським злочин (обвинувачення він визнав частково) не належить до категорії тяжких чи особливо тяжких, а на утриманні чоловік має малолітню дитину. Тому прокурор не заперечує проти застосування до нього амністії. Отож суд постановив звільнити Івана Божовського від підписки про невиїзд та закрити провадження по справі. Надалі Іван Божовський буде допитаний у судовому засіданні як особа, стосовно якої була порушена кримінальна справа.

21 грудня суд, за словами головуючого Степана Богдана, «і не відмовив, і не задовольнив» клопотання адвокатів Ринжука про термінове надання їхньому підзахисному допомоги стоматолога-протезиста, оскільки у чоловіка є проблеми, що, за словами захисту, не дають йому можливості ні належно думати, ні приймати їжу. Суддя звернувся до медчастини слідчого ізолятора, де утримується підсудний, за підтвердженням необхідності стоматологічної допомоги.

Наступне клопотання було також вельми цікавим – адвокат Скорик «має побоювання», що присутні у відкритому судовому засіданні представники ЗМІ можуть зловживати становищем підсудних, а це, неодмінно стане предметом пліток. А ще наявність у залі «сторонніх осіб» призведе, мовляв, до того, що будуть повідомлені свідки по справі, що, в свою чергу, справить негативний вплив на розгляд її по суті. Враховуючи вимоги ст. 20 КПК (?!) України, він запропонував проводити судові засідання… у закритому режимі.

При цьому й інші адвокати зіслалися навіть на Конвенцію з прав людини та наполягли, аби ЗМІ «не завдавали шкоди інтересам правосуддя». Адвокати, мовляв, мають можливість висвітлювати хід судового процесу на прес-конференціях. Головуючий Степан Богдан задовольнив клопотання. ЗМІ покинули залу засідання…
Справа Ринжука стає темною…

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata