«Розлучення» Яроша з «Правим сектором» було неминучим – експерт

«Розлучення» Яроша з «Правим сектором» було неминучим – експерт«Ярош займає більш помірковану і відповідальну позицію, він противник якоїсь внутрішньої війни з нинішньою українською владою» – Фесенко

Позафракційний депутат українського парламенту, провідник «Правого сектору» Дмитро Ярош оголосив про вихід із організації та створення нового руху. Політологи звертають увагу на несприйняття Ярошем радикальних методів боротьби, про що йдеться у його заяві. Також говорять і про гарну здатність Яроша створювати і бути керівником парамілітарних структур, але водночас наразі невисокий коефіцієнт корисної дії в ролі суто політичного діяча.

Дмитро Ярош анонсував на лютий наступного року установчі збори нового руху, який він створює разом з однодумцями – «побратимами та посестрами», як він висловився.

У заяві Яроша, яка записана на відео і триває кілька хвилин, говориться про те, що «Правий сектор», провідником якого був Ярош, вже виконав свою історичну місію.

«Я вважаю, що станом на сьогодні ПС як революційна структура виконав свою місію, і виконав її по повній… Я разом із моєю командою виходжу з Національно-визвольного руху «Правий сектор». Ми ініціюємо створення нового громадсько-політичного руху, установчий з’їзд якого планується на лютий. Працюємо зараз над його розбудовою, концепцією діяльності, програмовими засадами», – повідомив Ярош.

Він зазначив, що 5-й і 8-й батальйони ДУК і медичний батальйон «Госпітальєри» реорганізовуються у Добровольчу українську армію, що буде однією зі структур створюваного нового руху.


«Без радикалізму»

Також, за словами Яроша, нині постала необхідність участі у процесах державотворення без радикалізму.

«Наш рух виріс, зміцнів і переходить на новий етап свого розвитку. Тепер ми хочемо постати не як вузько-функціональний, а як загальнонаціональний патріотичний рух, з метою об’єднати усіх патріотів України. Без радикалізму на межі з маргінесом, але й без ліберальної демагогії», – сказав Дмитро Ярош.

Політолог Володимир Фесенко в коментарі Радіо Свобода заявив, що розставання Яроша з «Правим сектором» було очікуваним і логічним.
Ярош займає більш помірковану і відповідальну позицію, він противник застосування насильницьких методів, початку якоїсь внутрішньої війни з нинішньою українською владою

«По-перше, я думаю, що це закономірний розвиток ситуації, того конфлікту, тих суперечностей, які виникли в «Правому секторі» протягом року. І це пов’язано з наявністю серйозних розбіжностей у ставленні до нинішньої влади і методів протидії нинішній владі в Україні. Ярош займає більш помірковану і відповідальну позицію, він противник застосування насильницьких методів, початку якоїсь внутрішньої війни з нинішньою українською владою», – каже Фесенко.

«А деякі «гарячі голови» в керівництві «Правого сектору» вважають, що революція має продовжуватись, незважаючи на те, що не закінчена війна на сході України», – додає політолог.

Фесенко вважає, що дискусія щодо методів боротьби й градусу радикалізму виникла через події в Мукачеві влітку і продовжилась восени. «Тому це «розлучення», думаю, було неминучим. Питання було лише в тому, коли це мало б відбутися», – каже Фесенко.

Сам «Правий сектор» оприлюднив заяву, в якій наголосив, що Ярош не сприймає революційний шлях.

«Ярош не розділяє позицій, на яких є більшість активістів ПС. Провідний актив нашого Руху доклав максимум зусиль, аби переконати його у необхідності повернення на революційний шлях, але ці спроби виявилися марними», – йдеться у повідомленні військово-політичного руху.


Хто контролює «Правий сектор»?

Ярош оголосив про складання повноважень провідника «Правого сектору» ще 11 листопада, але залишався в лавах організації. Він заявив, що не може бути «весільним генералом» у «Правому секторі», тому змушений відповісти відмовою на пропозицію очолити запропонований конференцією провід. Згодом у «Правому секторі» зауважили, що заяві Дмитра Яроша про складання повноважень провідника руху у листопаді передувало «неприйняття революційної стратегії».

12 грудня штаб Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС) попросив екс-голову партії «Правий сектор» Дмитра Яроша очолити ДУК.
«Правий сектор» – бренд спільний, іноді в одній області осередки контролюються різними структурами. Іноді бізнесовими, іноді окремими політиками або ідеться про певний кримінал

«Ярош не контролював весь «Правий сектор». Думаю, його не контролює зараз і нинішнє керівництво. На мій погляд, нинішній «Правий сектор» – та він і в минулому році таким же був – це така собі конфедерація майже самостійних регіональних організацій. Така собі «франшиза». Є бренд спільний, але в кожному регіоні осередки «Правого сектору». А іноді в одній області осередки контролюються різними структурами. Іноді бізнесовими, іноді окремими політиками або просто, скажімо так, ідеться про певний кримінал», – каже Фесенко Радіо Свобода.

Політолог вважає, що відхід Яроша та його команди поступово призведе до занепаду «Правого сектору», який хоч і не брав участі у місцевих виборах, однак організація має популярний і відомий в Україні і за її межами бренд.

Радіо Свобода провело опитування на вулицях Києва щодо заяви Яроша про вихід із «Правого сектора». Ось думки деяких киян:

– Кажуть, рибка шукає де глибше, а людина – де краще.

– Це такий новорічний подарунок, коли людина дотримується одних поглядів, а потім їх змінює. Це вже, як мінімум, неправильно.

– Раз Ярош був із «Правим сектором», так треба вже ж до кінця з ним бути, а то мотається…

– Можливо, Ярош вчинив правильно, бо той «Правий сектор» виник стихійно і в ньому дуже різношерста публіка.

– В принципі, в Україні вже вистачає партій. Але якщо Ярош хоче просуватись у якомусь іншому ключі, нехай просувається.

– Ярош робить все правильно, бо свого часу в «Правий сектор» потрапило багато не дуже хороших людей. Бо «Правий сектор» – він так само неодноманітний, як і все наше політичне середовище.

– Прихід або відхід одного лідера нічого не міняє.

Дмитро Ярош розуміє, що час маргіналів минув. У випадку створення нової партії у нього є хороші шанси перебрати на себе правих виборців

Політолог Тарас Березовець вважає, що заяви Яроша відображають його політичні амбіції, але «Правий сектор» йому заважає і він хоче дистанціюватися від дій своїх більш радикальних побратимів.

«Дмитро Ярош бачить себе у політиці, але розуміє, що час маргіналів минув. У випадку створення нової партії у нього є хороші шанси перебрати на себе правих виборців», – цитує газета «Сегодня» Березовця.
Йдеться не лише про політичне розлучення. Розділяються і військова, парамілітарна організація «Правого сектору». Це теж дуже важливо!

Експерти кажуть, що Ярош із новим проектом може змагатися на тому ж політичному полі, де вже діє «Свобода», «Правий сектор», частково «Укроп».

«Інше питання: чи вдасться Ярошу створити дієву політичну структуру. От що важливо з точки зору подальшого процесу – адже йдеться не лише про політичне розлучення. Фактично, розділяються і військова, бойова або парамілітарна організація «Правого сектору». Це теж дуже важливо!» – наголошує Фесенко.

Ростислав Хотин

Джерело

peredplata