Підсумки 2011: Найрезонансніші арешти року

Підсумки 2011: Найрезонансніші арешти року2011 рік видався урожайним на ув\’язення та арешти українських політиків і чиновників першого ешелону

Тимошенко у СІЗО \”косить\” невідома хвороба

Юлія Тимошенко без перебільшення є найголовнішим в\’язнем країни, і до неї прикута увага не лише всієї України, але й світу. Вона потрапила за грати не вперше у своєму житті. У 2001 році, за президентства Леоніда Кучми, Тимошенко вже потрапляла у темні стіни СІЗО, проте тоді її ув\’язнення тривало набагато менше – лише кілька тижнів. Зараз же пішов вже п\’ятий місяць з моменту арешту головної опозиціонерки країни – її тримають у Лук’янівському СІЗО з 5 серпня.

11 жовтня, після довготривалих судових баталій, суд визнав Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень при укладанні у 2009 році газової угоди з Росією і дав їй 7 рокiв в\’язниці.

Невдовзі після ув’язнення від соратників Тимошенко почали надходити тривожні повідомлення про погіршення стану здоров\’я екс-прем\’єра. Її захисник Сергій Власенко ще у вереснi заявив, що з перших днів перебування у СІЗО у її підзахисної з’явилися сині плями по всьому тілу, які можуть бути ознакою важкої хвороби. Пiзніше у Тимошенко почалися сильні болі у спині, iй навіть робили масаж, але марно. За словами адвокатів, їй було важко ходити, а потім Тимошенко й взагалі злегла. Лікарі висували різні припущення про причини такого стану здоров\’я екс-прем’єра: від звичайного радикуліту чи нестачі вітамінів до міжхребцевої грижі і навіть онкології. Проте самі соратники Тимошенко жодним словом не обмовились, яка саме хвороба її підкосила, вказуючи лише симптоми.

Повідомлення про серйозні проблеми зі здоров\’ям у Тимошенко не обішли увагу президента Віктора Януковича. 28 листопада він наказав забезпечити лікування та утримання Тимошенко відповідно до європейських стандартів. Вже наступного дня її обстежили в одній з лікарень Києва, проте медики так і не знайшли у Тимошенко хвороб, які б могли загрожувати її життю.

Через стан здоров\’я лідерка БЮТ навіть пропустила попередній розгляд апеляції на вирок Печерського суду у її \”газовій\” справі. Невідомо також, чи зможе вона, прикута до ліжка, з\’явитись до суду 13 грудня, під час розгляду її апеляції по суті.

Луценко сидить вже майже рік

Підсумки 2011: Найрезонансніші арешти рокуКолишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко перебуває у СІЗО вже майже рік – з 27 грудня минулого року. Весь цей довгий час триває розгляд його справи у Печерському суді Києва.

Спочатку, у перші місяці після свого ув\’язнення, Луценко усіляко намагався домогтися зміни запобіжного заходу. Задля цього застосовувались усі можливі заходи – починаючи регулярними клопотаннями у суді, закінчуючи відчайдушною спробою вийти на волю за допомогою класичного методу протесту в\’язнів – оголошення голодовки. Проте наслідком 32-денного голодування став зовсім не вихід на свободу, а втрата 25 кг ваги тіла, погіршення здоров\’я і як наслідок – лікарня, після чого, очевидно, розуміючи, що все може скінчиться плачевно, Луценко вирішив припинити голодування. Приблизно тоді ж захист екс-міністра припинив усі спроби змінити запобіжний захід для нього у суді, розуміючи безперспективність таких намагань.

Сам Луценко стверджує, що йому вже відомий майбутній вирок, який вже давно написаний, за його словами, на Банковій. Екс-міністр впевнений, що на нього чекає обвинувачувальний вирок і вісім років ув’язнення.

Одним з епізодів, інкримінованих Луценку, є незаконне призначення пенсії його водію Леоніду Приступлюку. Хвороба останнього стала причиною затягування розгляду справи екс-міністра – 28 листопада Приступлюка госпіталізували прямо із залу суду, після чого судове засідання переносили вже двічі, востаннє – на 12 грудня.

Враховуючи, що на даний момент суд допросив лише кілька десятків свідків у справі з кількох сотень, неважко спрогнозувати, що судовий розгляд затягнеться надовго.

Волгу \”взяли\” через півмільйонний хабар

Підсумки 2011: Найрезонансніші арешти рокуУ липні в Україні відбувся черговий гучний політичний арешт – співробітники ГПУ та СБУ затримали главу Держфінпослуг, колишнього депутата Верховної Ради, лідера партії \”Союз лівих сил\” Василя Волгу. Його звинувачують в отриманні хабара у розмірі півмільйона доларів. Затриманню голови Держфінпослуг передували арешти кількох його підлеглих.

На початку серпня з’явилася інформація про проблеми зі здоров\’ям чиновника у СІЗО – й нього нібито загострилась давня травма хребта. За словами захисника Вогли, йому навіть двічі викликали швидку.

Сам чиновник заявляв, що арешт не був для нього несподіванкою і взагалі це не найгірше, що могло з ним статися. Перед своїм арештом він нібито розкрив злочинні фінансові схеми, про які не встиг доповісти президенту\”.

Галицький погорiв на хабарах

Підсумки 2011: Найрезонансніші арешти рокуОстаннім гучним чиновницьким викриттям цього року став арешт голови Держслужби зайнятості Володимира Галицького. 26 листопада співробітники СБУ заарештували його, а разом з ним і чотирьох чиновників відомства. Чиновника звинувачують у одержанні хабарів у особливо великих розмірах та незаконному збагаченні.

Під час обшуків у декількох банківських скриньках, які належали затриманим, були знайдені валютні цінності на загальну суму 7,5 млн. дол., велика кількість золотих годинників і коштовного каміння. Галицькому був обраний запобіжний захiд у вигляді арешту.

Сам Галицький, прохаючи залишити його на волі, заявив у суді, що знайдені при обшуку гроші – його особисті, оскільки він \”людина не бідна\”. \”Гроші ці мої\”, – сказав чиновник.

Інші процеси: когось відпустили, хтось сів, а хтось продовжує чекати вироку

Цього року суди поставили крапку у низці гучних справ проти політиків та колишніх чиновників.

Так, колишній перший заступник голови \”Нафтогазу\” Ігор Діденко отримав три роки позбавлення волі з відстрочкою на три роки. Справа проти нього стосувалася розмитнення чиновниками \”Нафтогазу\” та Держмитслужби 11 мільярдів кубометрів газу, що належали компанії РосУкрЕнерго. Після оголошення вироку Діденка звільнили з-під варти, хоча до цього він більше року провів у СІЗО.

Ще двох фігурантів цієї справи – колишнього голову Держмитниці Анатолія Макаренка та екс-начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька – у липні 2010 року звільнили з-під варти, змінивши запобіжний захід на підписку про невиїзд. У слідчому ізоляторі Шепітько просидів із березня 2009 року, а Макаренко — з червня 2010-го.

Далеко не так добре все закінчилось для колишнього нардепа від БЮТ Віктора Лозінського. За вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника екс-депутата посадили на 15 років.

А от львівський суддя-колядник Ігор Зварич, затриманий ще у 2009 році, отримав 10 років позбавлення волі за одержання хабара в особливо великих розмірах.

Продовжує чекати свого вироку і колишній т.в.о. міністра оборони України Валерій Іващенко, який вже півтора року перебуває у СІЗО – з серпня 2010 року.

Джерело

peredplata