Олександр Турчинов під грифом \”розсекречено\”

Олександр Турчинов під грифом "розсекречено"Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Оскільки тема з россекреченням сумнозвісної стенограми засідання РНБО України вже третю добу вирує в україських медіях – хочу звернути увагу читачів на ще один аспект. Зі свого кількарічного досвіду споробітництва з колишнім секретарем РНБО Євгеном Марчуком добре знаю що таке таємниця і як вона зберігається. На документах такого характеру як стенограма закритого засідання РНБО ставиться гриф \”ТАЄМНО\”, \”ЦІЛКОМ ТАЄМНО\” або \”ОСОБЛИВОЇ ВАЖЛИВОСТІ\”. Як правило терміни засекреченості встановлюються на 5-ть, 10-ть, 15-ть і більше років.

Після того як термін засекречення документу добігає кінця – він передається в архів, або спалюється. Як це скажімо зробив Олександр Турчинов з 52 томами інформації щодо ганстера №1 Семена Могілевича. Причому зробив він це всупереч вимог американського ФБР. (Це так, до слова). Наступне! Олександр Турчинов мав право розсекретити стенограму засідання РНБОУ лише за згоди й письмового рішення державних експертів з питань таємниць.

Відтак будемо сподіватись, що СБУ та Генпрокуратура України встановить причини і мотиви розсекречення стенограми РНБО. А голдовне: яку мету переслідував Олександр Турчинов оприлюднюючи стенограму в незаконний спосіб за допомогою ЗМІ?

Подєльнік Олександра Турчинова – Сергій Пашинський в телепрограмі Савіка Шустера пояснив, що причиною розсекречення цього документу і його незаконне оприлюднення було викликане тим, що в українському суспільстві ходять різні чутки щодо звіту військової розвдіки (Головного управління розвідки Міністерства оборони України) щод становища в Криму перед і під час його окупації російськими військаи. Тому для того щоб розвіяти ці міфи (за словами Пашинського) і був розсекречений цей документ. Хоча ми ж то розумієму істинну причину розсекречення стенограми.

То ж чи можна після цього Турчинова і Пашинського назвати \”державними мужами\”? Питання риторичне.

peredplata