Якщо йдеш – іди. Як в АП вмовляють Яценюка подати у відставку, і хто стане наступним прем\’єром

Рівно місяць тому, 4 лютого, президент Порошенко заявив про необхідність перезавантаження уряду. З тих пір нічого не змінилося. Чинного прем\’єр-міністра Арсенія Яценюка як і раніше вмовляють добровільно подати у відставку.
Незважаючи на уявну політичне затишшя, що панує в Україні останні два тижні, між АП і табором прем\’єра тривають непрості переговори.

Якщо йдеш – іди. Як в АП вмовляють Яценюка подати у відставку, і хто стане наступним прем'єром

У п\’ятницю увечері 26 лютого три джерела \”Української правди\” в уряді і коаліції повідомили про те, що Арсеній Яценюк погодився на відставку, а наступним технічним прем\’єром може стати нинішній міністр фінансів Наталія Яресько.

Прес-служби президента і прем\’єра цю інформацію спростували, так само як і депутати, близькі до прем\’єр-міністра.
Але диму без вогню не буває.

За інформацією \”Української правди\”, опоненти нинішнього прем\’єра готові вже наступного тижня, орієнтовно 9-10 березня, ініціювати позачергове засідання парламенту, під час якого за планом Арсеній Яценюк погодиться добровільно піти у відставку. Непрямим підтвердженням цього служать заяви в публічній площині.

– У нас є два тижні для формування нової коаліції, нового технократичного уряду, – написав глава фракції \”Блок Петра Порошенка\” Юрій Луценко в середу 2 березня на своїй сторінці в Facebook після зустрічей в Брюсселі під час \”Українського тижня\” в Європарламенті.

\”Українська правда\” з\’ясовувала, на яких умовах домовляється президент і прем\’єр, і які кандидатури майбутніх прем\’єрів обговорюються в форматі стратегічної сімки.

Після провалу

Парламент міг відправити уряд Арсенія Яценюка у відставку ще 16 лютого.
Тоді, в тому числі і завдяки старанням депутатів фракції БПП, за відповідну постанову не вистачило голосів – деякі депутати, які голосували за визнання роботи уряду незадовільною, раптом вирішили не голосувати за відставку.

Президентську фракцію звинуватили в тому, що разом з Яценюком вона розіграла в Раді красиву виставу.

На наступний день Порошенко довелося виправдовуватися перед деякими незгодними у своїй фракції, пояснюючи, чому відставка прем\’єра не трапилася. Президент був різкий і навіть запропонував депутатам, що звинувачує його в політичних домовленостях принести Біблію, щоб ті на ній поклялися. Ніхто не ризикнув.

– Він сказав, що ні з ким ні про що не домовлявся, що це ми хотіли відправити уряд у відставку, а він тут ні при чому. Він хотів, щоб Яценюк сам написав заяву про відставку, – каже один з депутатів від БПП.

Президент Порошенко дійсно ще з кінця минулого року виношував план відставки уряду Яценюка. І голоси за таке рішення в парламенті були вже давно.
Інша справа, що не вистачало голосів за будь-яку іншу кандидатуру прем\’єр-міністра. Це турбує західних партнерів. У бесіді з УП дипломати країн ЄС неодноразово визнавалися, що перспектива дострокових виборів їх лякає, а це найвірогідніший сценарій в разі відставки чинного уряду. Таку ж позицію займала американська сторона. \”Вони не проти відставки Яценюка, але тільки в тому випадку, якщо ми назвемо кандидатуру прем\’єра, рівновіддаленість від усіх, і яка зможе набрати 226 голосів. З цим проблеми\”, – говорив в лютому один з депутатів БПП.

У підсумку з позицією Заходу довелося рахуватися, що і допомогло Яценюку утриматися в прем\’єрському кріслі.

Але такий сценарій не влаштував політичних партнерів президента і прем\’єра з коаліції. Провал голосування про відставку уряду привів до виходу з неї \”Батьківщини\” і \”Самопомочі\”, що тільки посилило політичну кризу. На горизонті знову замаячила перспектива дострокових парламентських виборів.
НФ і президентська фракція спробували зберегти хорошу міну при поганій грі, стверджуючи, що коаліція в парламенті все ще існує.

Справа в тому, що на початку вересня минулого року про вихід з коаліції заявила і \”Радикальна партія\” Олега Ляшка, але при цьому депутати від РПЛ не відкликана підписи під коаліційною угодою.

Це означає, що юридично більшість дійсно є і налічує 236 нардепів. Хоча Ляшко наявність своєї фракції в коаліції спростовує.

Втім, навіть юридичне існування більшості в парламенті не робить його робочим. Щоб уникнути відставки, Яценюк зацікавлений в тому, щоб фракція РПЛ повернулася в коаліцію публічно і голосувала за урядові законопроекти.

В середині лютого Яценюк разом з секретарем РНБО Олександром Турчиновим і міністром МВС Арсеном Аваковим зустрічалися з Ляшко. Прем\’єр одразу запитав Ляшко про посади, але той нібито відмовився від будь-яких посад. Хоча джерела УП в АП стверджували, що Ляшко готовий повернутися в коаліцію в обмін на посаду спікера і 2 міністерства.

Після з\’їзду Радикальної партії 3 березня Ляшко скаржився журналістам, що ні прем\’єр, ні президент переговори з ним вже не ведуть.

Ультиматум Яценюка

Замість цього на Банковій майже кожен день збирається так звана стратегічна сімка, в яку входить найближче оточення президента і прем\’єра. Зустрічі присвячені тільки одній темі – умовляння Яценюка добровільно піти у відставку.

– Йому говорили, що все зайшло в глухий кут, нічого не працює. У Кабміну немає довіри коаліції, все паралізовано, і в цьому болоті ніхто не розуміє, що робити. Всі сидять і чекають, чим це закінчиться, – розповідає співрозмовник в АП, додаючи, що Яценюку пропонували безліч посад, куди він може піти після відставки, зберігаючи обличчя.

У якийсь момент Яценюк справді сказав, що готовий піти у відставку за умови, що наступним прем\’єром буде нинішній міністр фінансів Наталія Яресько. Мовляв, тоді він гарантує, що \”Народний фронт\” залишиться в коаліції. Крім цього прем\’єр нібито попросив дати йому час, щоб \”красиво піти\”.
Чому Яценюк погодився на кандидатуру Яресько? Співрозмовники в оточенні Порошенка впевнені – прем\’єр розраховує, що вона не погодиться очолити Кабмін і він знову буде жити. Цьому є непряме підтвердження.

Коли міністрів, які подали заяву про відставку, умовляли їх відкликати, однією з умов повернення міністра економічного розвитку і торгівлі Айварас Абрамавічуса була прем\’єр Наталія Яресько. Але сама вона тоді категорично відмовилася від такої перспективи.

Однак, ці події відбувалися до виходу двох фракцій з коаліції і політичної кризи, який турбує західних партнерів України і МВФ.

– У американців два вимоги – гарантія недоторканності Яценюка після його відставки, виразний прем\’єр і програма Кабміну, – каже співрозмовник в оточенні Порошенка, додаючи, що новий прем\’єр не повинен бути близький до президента. Тому кандидатура Яресько їх цілком влаштовує.

Переговори з Яресько в АП вели протягом усього минулого тижня, в результаті чого вона все-таки попередньо погодилася очолити Кабмін, висунувши певні умови.

– Технократичний склад уряду без партійних квот і відсутність будь-якого політичного тиску з чиєї б то не було боку,

– Діалог з парламентом безпосередньо. Підтримка ініціатив уряду усіма фракціями коаліції, включаючи БПП, де з деякими депутатами у нинішнього міністра фінансів непрості відносини. Наприклад, з Ніною жителя півдня, в минулому році зареєструвала альтернативний проект податкового кодексу.
Крім цього, Яресько запропонувала кілька кандидатів до майбутнього уряду – Бориса Ложкіна та Дмитра Шимківа в якості віце-прем\’єрів, заступник міністра економіки Юлію Ковалів як міністр енергетики.

Також Яресько назвала кілька прізвищ тих, кого б вона не хотіла бачити в майбутньому складі Кабміну. Це – заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук, який раннє претендував на кандидатуру першого віце-прем\’єра-міністра економіки, міністр енергетики Володимир Демчишин і міністр соціального розвитку Павло Розенко.

В АП на такі умови попередньо погодилися.

Разом з тим, оточенні Порошенка обговорюються і інші кандидатури на посаду прем\’єр-міністра.

Наприклад, з грудня минулого року нардеп від БПП і давній політтехнолог Порошенко Ігор Гринів веде переговори з колишнім прем\’єром Польщі і реформатором Лешеком Бальцеровичем, але той не дав остаточної згоди.

– У нього є підтримка заходу, нашого середнього класу, він готовий реально чистити стайні від партійних призначенців, – говорить співрозмовник в БПП.
Пророблялися варіанти з призначенням Олександра Турчинова і Володимира Гройсмана. Останній в ефірі телеканалу 1 + 1 на питання про прем\’єрство заявив, що нічого виключати не можна.

Але з цими кандидатурами виникає інша проблема – вони не влаштовують Захід. Турчинову не довіряють американці ще з часів 2014 року, коли він був в.о. президента. На Гройсмана західні партнери теж не погодяться, оскільки виникає проблема балансу влади – занадто близький він до президента.

Так що поки всерйоз обговорюється єдиний більш-менш простий сценарій – відставка Яценюка і формування уряду під керівництвом Яресько. Втім, співрозмовники в АП стверджують, що в останній момент діючий прем\’єр може дати задню.

\”Все змінюється дуже швидко, і що найстрашніше – сценарію на найближчий час немає ні у Яценюка, ні у президента. Кожен з них просто намагається зберегти існуючий стан речей або обійтися мінімальними втратами, – говорить співрозмовник в АП. – А від зміни місць доданків сума, як відомо, не змінюється. Інша справа, що незабаром в сумі у обох може вийти нуль \”.

Марія Жартовська, УП

peredplata