Ольга Кобевко та Ігор Малишевський у паталогоанатомів: НІЧОГО ОБНАДІЙЛИВОГО

Ольга Кобевко та Ігор Малишевський у паталогоанатомів: НІЧОГО ОБНАДІЙЛИВОГООльга Кобевко та Ігор Малишевський у паталогоанатомів: НІЧОГО ОБНАДІЙЛИВОГОСпочатку молоді чернівецькі лікарі пройшли війну на Донбасі. Ігор – як військовий хірург на передовій. Оля – як лікар-волонтер, яка десятки разів виїжджала на фронт, доставляла туди ліки, допомагала медикам. Часто фронтові дороги їхні перетиналися. А згодом обох люди вибрали депутатами облосної ради. Малишевського від партії УКРОП, Кобевко від \”Самопомочі\”.

Бувалі політичні інтригани в особі колишнього та нинішнього голови облради зробили спробу молодих лікарів не допустити до керівництва комісією, яка опікується охороною здоров\”я і соціальним захистом воїнів АТО. Нехорошим людям з керівництва облрадм допомогали регіонали з партій \”Наш край\” та \”Опозиційний блок\”. На жаль цих депутатів ще залишилося чимало на Буковині.
Загартовані у боях молоді депутати з допомогою фронтових побратимів уже на перших сесіях зуміли дати бій недобиткам регіоналів та їхнім прихвостням в облраді. Вони перемогли: Ігор Малишевський став головою комісії, Ольга Кобевко його заступником. Вони почали працювати. з перших днів діяльності комісії медичні корупціонери відчули небезпеку для себе. Молоді депутати діють як на фронті: чесно. відкрито, сміливо, професійно і справедливо. Корупціонерам це не подобається. А що їм може подобатися, коли в області середній вік головних лікарів сягає майже 70 років. Та у цьому віці вони вже самі неспроможні працювати і молодим не дають професійно зростати.

Так далі не буде! Вирішили депутати. Вони зараз перевіряють всі медичні заклади. Допомогають тим, хто хоче і може працювати. Натомість тих, хто не хоче і шкодить медицині \”просять\” поступитися пригрітим місцем.

Зараз в облраді – це єдина комісія котра ефективно і відкрито працює.

Вчора Ольга Кобевко та Ігор Малишевський навідалися до паталогоанатомів.

Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей ознайомилася з роботою Обласного патологоанатомічного бюро.

Основним обов’язком бюро є експертиза тіл людей, які померли у лікарнях області і міста Чернівці. Паталогоанатоми вивчають історію хвороби, аналізують стан внутрішніх органів та визначають причину смерті колишніх пацієнтів. З районів тіла в Чернівці не везуть, при ЦРЛ є свої морги, але експертизу виїжджають робити паталагоанатоми з обласного центру.

В обласному патологоанатомічному бюро працює 2 відділення – загальної патанатомії і дитячої патанатомії. Територія та приміщення установи є достатньо великими, але давно не ремонтованими. Останній ремонт приміщень тут проводився у 2004 році. Матеріально-технічна база теж застаріла і не в змозі виконувати своє призначення в повній мірі. Мікроскопи та термостати були закуплені ще при СРСР, вони ламаються і за ремонт жодна медтехніка не береться, – жаліються працівники бюро. Холодильні установки також давно відробили своє.

Автопарк закладу має достатньо гаражних місць і 2 автомобіля. Один з них перевозить тіла з медичних закладів, друга автівка – «Нива», яка возить патологоанатомів на виклики у райони. «Ниві» близько 40 років і, за словами головного лікаря, вона давно потребує заміни.

У 2015 році Обласне бюро патологоанатомічної експертизи було профінансоване державою у сумі 4 млн.286 тис. 900 грн. З них лише 168 тис. грн.. виділені для закупівлі реактивів та спирту. А необхідність у цих матеріалах є і її загальна вартість 200 тис.грн. Є у закладу спецфонд з благодійних внесків, але поступлення незначні.

В жодних грантових програмах бюро участі не приймає.

Як повідомив комісії головний лікар патологоанатомічного бюро, він розробив концепцію розвитку служби в області, але департамент охорони здоров’я Чернівецької обласної адміністрації не приділяє потребам цієї галузевої гілки достатньо уваги. Члени постійної комісії з питань охорони здоров’я, соцзахисту і АТО про активність керівництва бюро стосовно його потреб і розвитку не чули.

Проаналізувавши потреби патологоанатомічного бюро області, комісія впевнена, що кошти на матеріально-технічну базу і автівку для цього закладу потрібні не такі вже й великі, в порівнянні з іншими медичними закладами.

Наразі бюро необхідно закупити 8 автоматів для гістологічної проводки тканин (вартість одиниці 15 тис. грн.), 8 термостатів для парафінової заливки тканин (вартість одиниці 10 тис. грн.), 8 мікротомів санних (вартість одиниці 8 тис. грн.), 1 мікроскоп-комп’ютер (вартість 60 тис.грн).

Ну а поки медики витирають калюжі під тріснутими термостатами. Загалом, у штатному розкладі закладу є 96 одиниць, з них 22 – лікарі. Наразі 5 посад вільні. За словами головного лікаря, випускники-медики не дуже то й хочуть йти працювати у цю службу через специфіку роботи.

«Ця служба працює на Буковині понад сто років, але застрягла у роках Радянського Союзу. Сірі не ремонтовані приміщення і старе обладнання перенесли нас років на 50 у минуле», – ділиться враженнями від побаченого голова комісії УКРОПівець Ігор Малишевський.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації махнув на патологоанатомічне бюро рукою, не врахувавши за весь цей час потреб установи, та й сам головний лікар, який на цій посаді з 1994 року, не проявляє особливої активності. Бездіяльність керівництва закладу також є однією з причин занепаду матеріально-технічної бази. Громада про їхні потреби не чула. Кажуть, допомагати в першу чергу потрібно живим пацієнтам, але без практичної наукової основи, яку дають патологоанатоми, ми, медики, не зможемо встановлювати в повній мірі причинно-наслідкові зв’язки протікання і летальності захворювань. Це важлива гілка медицини, яку необхідно розвивати, – такі висновки зробила після ознайомлення з роботою патологоанатомічного бюро Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення, підтримки учасників АТО і членів їх родин.

peredplata