Юнкер: Єврокомісія пропонуватиме скасування віз для українців у квітні

Юнкер: Єврокомісія пропонуватиме скасування віз для українців у квітніУкраїна виконала всі умови плану лібералізації візового режиму, що дає можливість Європейській комісії запропонувати скасування віз у квітні, заявляє голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Він сказав про це після тристоронньої зустрічі з головою Європейської ради Дональдом Туском і президентом України Петром Порошенком.

«За останні дні й години Україна здійснила величезні реформи, особливо, ухвалення закону щодо електронного декларування доходів та призначенні членів Національного агентства із запобігання корупції. Ці кроки України, в яких президент проявив особистий інтерес й активну участь, допоможуть нам, як Єврокомісії, зробити пропозицію (Раді ЄС та Європарламенту) з візової лібералізації у квітні», – заявив Юнкер.

Напередодні в Києві були усунені останні перешкоди до візової лібералізації, зокрема був ухвалений закон про впровадження електронного декларування для посадовців і докомплектоване новими членами Національне агентство із запобігання корупції, що дає змогу йому почати роботу.

Президент Петро Порошенко зі свого боку зазначив, що, як і обіцяв раніше, «привіз до Брюсселя добрі новини з України». «Маю на увазі конкретні результати в прогресі реформ у сфері боротьби з корупцією, судової системи та внутрішніх справ», – сказав Порошенко.

«Внаслідок цього, ми досягли всіх критеріїв для візової лібералізації з ЄС, і я, як президент, український уряд, парламент і громадяни дуже раді чути з боку Єврокомісії, що ви пропонуєте законодавчу пропозицію із запровадження безвізового режиму», – заявив Порошенко.

Президент Порошенко перебуває у Брюсселі, де окрім переговорів з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, у нього ще заплановані консультації з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і французьким президентом Франсуа Олландом. Також керівник України матиме зустрічі представниками найвпливовішої політичної сили ЄС – Європейської народної партії, яка й запросила Петра Порошенка на свій «міні-саміт», що збирається перед вирішальними зустрічами на рівні лідерів держав та урядів Європейського союзу.

peredplata