У Чернівцях ВО «Батьківщина» і «Опозиційний блок» грають в одну дуду

Проблема подвійного громадянства на Буковині настільки актуальна, що розгляд її на сесії облради розколов більшість від ВО «Батьківщини».
Сама фракція збереглася. Але від неї відмежувалися Блок Петра Порошенка «Солідарність» у повному складі, Аграрна партія України у повному складі, «Самопоміч» – всі як один, «Укроп» – усі, ВО «Свобода» та один від радикальної партії Олега Ляшка.

Що сталося на сесії? Спочатку Іван Шевчук від БПП «Солідарність» таки наполіг аби це питання розглянули першочерговим. Бо воно збурює людей в області і цим почали спекулювати нечесні політики. Голова облради Іван Мунтян спробував не вносити до порядку денного проблему. Тоді виступив «Майдан» і головний митар області генерал Салагор.

Аргументи були залізні: подвійне громадянство державних чиновників, депутатів усіх рівнів – це велика ганьба України з одного боку, небезпека сепаратизму з іншого. І, насамкінець, економічні та фінансові негаразди.
Салагор чітко пояснив, що люди з подвійним громадянством ввозять на територію України авта без сплати мита. Державі – збитки, сепаратистам – радість.

Таки добилися аби поставити питання у порядок денний. Ледь вистачило 27 голосів. Бо фракція ВО «Свобода» у той час голосувала якось незрозуміло.
Журналісти «впіймали» на гарячому націоналістів (так вони себе називають). Ті виправдовувалися як могли. Але згодом виправилися. І коли поставили питання про реагування на звернення ГО «Майдан» щодо подвійних паспортів у держслужбовців та депутатів, які шкодять державі та несуть небезпеку Україні, голосування показало, хто є хто і що тримає за спиною:

У Чернівцях ВО «Батьківщина» і «Опозиційний блок» грають в одну дуду

У Чернівцях ВО «Батьківщина» і «Опозиційний блок» грають в одну дуду

ВО «Батьківщина» і Юлія Тимошенко у Києві активно бореться проти подвійного громадянства, вимагає аби чиновники і депутати негайно здали мандати і пішли з державних посад, або відмовилися від інших окрім українського громадянства. Цей приклад мусили б наслідувати, продовжувати розвивати у Чернівецькій області. Так ні. Навпаки, обласна організація ВО «Батьківщини», її фракція в облраді, всі як один проти політики партії. Жоден депутат-батьківщинівець не підтримав рішення облради та особисто Юлії Тимошенко.

Хто ще разом із «Батьківщиною» на Буковині?
Як не дивно, «Опозиційний блок», куди входять вчорашні та нинішні регіонали, також разом з місцевою «Батьківщиною» голосував проти. І ще разом з ними всі депутати з «Нашого краю». Звичайно, це були регіонали. І вони завжди будуть разом з тими, хто проти України. Але чому з ними обласна організація ВО «Батьківщина»? Це питання ми задаємо керівництву партії у Києві та Юлії Тимошенко. Якщо вона таке рішення візьме на себе, то нехай вся партія та лідер тепер несуть відповідальність перед українською нацією. Якщо таке рішення ухвалила місцева «Батьківщина» та Іван Мунтян, то окрім відповідальності перед нацією вони нестимуть відповідальність перед партією та перед Юлією Тимошенко. Бо їхні загравання з регіоналами, їхня позиція на межі з антиукраїнською на виборах принесуть великі мінуси політичній силі Юлії Тимошенко.

І ще одна політсила має проблеми в області. Це «Радикальна партія Олега Ляшка». Їх фракція майже вся (окрім одного депутата) проголосували так, як треба було ворогам України. Перша заступниця голови Мунтяна Інга Маковецька подала приклад своїм колегам. Вона не голосувала за рішення. Наслідували її ще двоє радикалів. Тільки Маріан Заіц проявив патріотичну радикальну позицію. Цим він врятував трохи підмиту репутацію свого лідера Ляшка.

Коли висвітилися результати голосування, з’ясувалося, що Іван Мунтян отримав нищівну поразку. Депутати можуть ставити питання про перебування його на посаді за зв’язки з теперішніми та колишніми регіоналами. Але для зняття голови потрібно дві третини голосів. Їх наразі ще нема. Натомість є половина, якої вистачить, щоб зняти з посади заступницю Інгу Маковецьку, яка також помічена у зв’язках з регіоналами. А цього їй ні Ляшко, ні буковинці, ні депутати не простять. Так, голосування в обласній раді стосовно проблем подвійного громадянства може позбавити посади першого заступника голови облради Інгу Маковецьку. Якщо це вдасться зробити – наступним втратить посаду сам голова Іван Мунтян.
Залишиться тільки Віталій Мельничук. Звичайно, за умови, що він правдиво буде захищати інтереси нації, а не свою посаду.

Петро КОБЕВКО.

peredplata