Гаазький трибунал вкотре довів, що кара для таких, як Путін – неминуча

Гаазький трибунал вкотре довів, що кара для таких, як Путін - неминучаМіжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії засудив 70-річного екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича до 40 років ув’язнення за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях. Про це повідомляє BBC.

Як повідомлялося, Гаазький трибунал визнав екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича винним у злочинах проти людяності. Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

Суд також визнав кримінальну відповідальність Караджича в геноциді мусульман у Сребрениці, коли в ході різанини 1995 року було знищено 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Водночас суд не поклав на Караджича відповідальність за другим звинуваченням у геноциді проти боснійських мусульмані хорватів. Загалом Караджич зіткнувся з 11 звинуваченнями і йому загрожувало довічне ув’язнення.

Екс-лідер боснійських сербів може оскаржити рішення суду.

Нагадаємо, Радован Караджич був лідером сербських сепаратистів, що жили у Боснії та Герцеговині. У 1992-1996 роках він очолював Республіку Сербську, що заявила про незалежність від Боснії. Після Дейтонських угод 1996 року Караджич був змушений піти у відставку та 13 років перебував у розшуку. Його було заарештовано у 2008 році у Белграді, де він жив під ім’ям Драгана Дабича та займався медичною практикою. У жовтні 2009 року Міжнародний кримінальний суд у справах колишньої Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті.
Джерело: Експрес

peredplata