СБУ та слідчий МВС Легецький залякує секретаря Харківської «Просвіти»

СБУ та слідчий МВС Легецький залякує секретаря Харківської «Просвіти»11 січня Животкову Оксану Василівну, що займає посаду відповідального секретаря Харківського осередку «Просвіти» викликали до ректора її університету. де вона навчаєтсья в аспірантурі.

Прибувши наступного дня в навчальний заклад там її чекали співробітники СБУ (як виявилося потім не місцеві, а із Головного Управління СБУ), які у грубій формі, при всіх почали її залякувати та погрожувати. Безпідставно називаючи її злочинцем, звинуватили її у нібито співучасті у замаху на вбивство, тероризмі та інше. Потім у грубій формі почали виводити із приміщення, весь час погрожуючи одягнути на неї наручники. Згодом завели у авто та поїхали в міську управу міліції.

У міському відділені міліції допит Животкової Оксани вів слідчий Легецький, відомий “похованням” справи про зникнення журналіста Климентьєва. На даний час слідчий Легецький веде іншу замовну справу щодо стрілянини біля офісу Харківської «Просвіти» 24.08.2011, по якій зараз знаходяться у СІЗО три активіста організації \”Патріот України\”, у тому числі лідер організації Андрій Білецький. Нагадаємо, що невідомий прийшов до офісу за адресою м. Харків, вул. Римарська, 18 та відкрив стрілянину. Обороняючись двоє активістів організації Віталій Княжицький та Ігор Михайленко відбили атаку. Була порушена кримінальна справа на нападника. Згодом справу передали слідчому із Києва Легецькому, який обвинуваченого по справі зробив потерпілим, а потерпілих звинуватив у спробі вбивства.

Весь час допиту Легецький погрожував Животковій, обіцяв її посадити. Працівники СБУ, котрі її привезли у міліцію згадали, що мовляв у неї є діти і хай вона подумає про них (погрози родичам та близьким). Легецький відмовлявся проводити допит державною мовою (як усно так і письмово). Головна тема, яка цікавила слідчого Легецького були документи на приміщення Харківської «Просвіти», у тому числі реєстраційні, фінансові та дані про членство. Погрожував забрати їх силою під час обшуку.

Животкова Оксана відмовилася давати свідчення без адвоката і її згодом відпустили.

Є очевидним, що це є цілеспрямованим продовженням репресій з боку влади руками СБУ та МВС. Немаючи реальних підстав продовжувати кримінальну справу, влада вдається до залякування, фабрикування та відвертого терору.

Прес-служба Соціал-Національної Асамблеї
sna.in.ua
sna.kyiv@gmail.com

peredplata