Контрабанді стоп!

Контрабанді стоп!З 17 січня посилюється адміністративна відповідальність за незаконне переміщення товарів із урахуванням декриміналізації контрабанди товарів. В країні буде скасовано кримінальну відповідальність за такий вид злочину, як товарна контрабанда, але зростуть фінансові санкції.

До 17 січня 2012 різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості предметів правопорушень. Якщо вартість предметів правопорушень становила 470 500 грн. і більше, наступала кримінальна відповідальність, якщо менше – адміністративна. Тепер, у зв\’язку з декриміналізацією «товарної» контрабанди, за незаконне переміщення товарів буде наступати тільки адміністративна відповідальність.

Раніше за переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від такого контролю був передбачений штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн.) Або конфіскація товарів, а також конфіскація транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскація товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Різниця в адмінвідповідальності після вступу в силу Закону, яким декриміналізуються контрабанда, полягає в тому, що розмір штрафу становитиме 100% вартості товару плюс його безальтернативна конфіскація. За такі ж повторні порушення митних правил передбачається накладення штрафу в розмірі 200% вартості товарів.

Залишається норма про конфіскацію транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскацію товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Відповідно, правопорушники, а це може бути або перевізник або імпортер чи експортер, або інші винні особи, несуть відповідальність за порушення митного законодавства. Саме тому при прийнятті вантажу перевізник, як і раніше, зобов\’язаний перевірити точне число вантажних місць, розмітку та номери, зовнішній стан вантажу і його упаковки.

З урахуванням вимог чинного законодавства, остаточне рішення про долю вилучених товарів та транспортних засобів вирішуватиме суд.

Джерело

peredplata