Газ Красноїльська на Буковині Мунтян не віддасть до офшор

Газ Красноїльська на Буковині Мунтян не віддасть до офшорГолова тимчасової комісії В.І. Гостюк у Чернівецькій облраді провів засідання комісії у Красноїльську, де офшорна фірма намагалася обманом видобувати наш газ.

Газета ЧАС раніше писала про цю оборудку. Тепер уже все стало на свої місця. Ось який висновок комісії:

На виконання Протокольного рішення №10/5 від 28 квітня 2016 року Чернівецької обласної ради, тимчасова контрольна комісія 20 травня 2016 року здійснила виїзд в смт. Красноїльськ Сторожинецького району Чернівецької області для перевірки відповідності інформації ТОВ «ІНГАЗКО» фактичним обставинам і встановила:

1. До Чернівецької обласної ради 20.01.2016 р. надійшло клопотання Державної служби геології та надр України щодо надання ТОВ «ІНГАЗКО», ідентифікаційний код 40020792, погодження на отримання спеціального дозволу на користування надрами.
В порушення п.9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 №615, п. 14.1 Регламенту Чернівецької обласної ради, сесія обласної ради не була скликана у строк, встановлений для розгляду документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності.

2. На черговій сесії Чернівецької обласної ради 15.03.2016 р. при розгляді питання погодження клопотання Державної служби геології та надр України щодо надання ТОВ «ІНГАЗКО» спеціального дозволу на користування надрами депутати чітко і однозначно не погодили таке клопотання.
Спотворення волевиявлення депутатів Чернівецької обласної ради відбулось через Протокольне рішення №9/4 від 15.03.2016 р. про зняття з розгляду питання про погодження зазначеного клопотання.

3. За інформацією Державної служби геології та надр України ТОВ «ІНГАЗКО», отримало 12.04.2016 р. Спеціальний дозвіл №4744 на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища), родовища – Красноїльське, Сторожинецький район, Чернівецька область, надалі – Спецдозвіл №4744.
Відповідна інформація розміщена на офіційному сайті за посиланням: http://geoinf.kiev.ua/wp/spedozvoli-rep.php…
Згідно Спецдозвілу №4744:
Відомості про погодження
надання спеціального
дозволу
на користування надрами:
ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА РАДА погодження
(за принципом мовчазної згоди)

В сукупності зазначені порушення в частині строків розгляду клопотання та спотворення волевиявлення депутатів Чернівецької обласної ради при розгляді такого клопотання на сесії призвели до отримання ТОВ «ІНГАЗКО» Спецдозволу №4744 без аукціону і сплати відповідних коштів в державний бюджет України. Отже, за мовчазної згоди Чернівецької обласної ради державі завдано значні збитки.
Мінімальний розмір заподіяної державі шкоди може бути визначений як початкова ціна продажу на аукціоні спеціальних дозволів на право користування надрами відповідно до Методики визначення початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на право користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 р. №1374

4. Дозвіл видано на підставі наявності у заявника цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл – п.8пп.8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 №615, надалі – Порядок надання спецдозволу, в редакції від 04.03.2016 р.:
\”8) геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення або видобування корисних копалин, якщо відповідно до законодавства заявник є власником цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, або такий майновий комплекс надано надрокористувачу в оренду (концесію).
У разі перебування цілісних майнових комплексів в оренді (концесії) строк дії дозволу не може перевищувати строку оренди (концесії) таких комплексів (з урахуванням строку дії дозволу, визначеного пунктом 7 цього Порядку)\”;

5. За станом на дату видачі Спецдозвіл №4744, а саме 12.04.2016 р., Кабінетом Міністрів України затверджено Зміни, що вносяться до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року №594 і 615 – Постанова Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 №277. Зокрема, підпункт 8 пункту 8 Порядок надання спецдозволу виключено.
Таким чином, на моменту видачі Спецдозволу №4744 законодавство було змінено, підстава для видачи такого дозволу відсутня!

6. На ділянці родовища Красноїльське відсутній цілісний майновий комплекс.
Крім того, на зазначеній ділянці також не виявлено «Вузол замірний Ду 100РN63 МРа з діафрагмою Ду100; компресор 2ГУ 1,6-4/1,5-13/2-13» з переліку майна, наданого ТОВ «ІНГАЗКО» в пакеті документів до сесії Чернівецької обласної ради, як орендованого у ТОВ «Західтехногаз», код 38331376 (Договір оренди майнового комплексу від 24.11.2015 р.), і відповідну єдину підставу отримання Спецдозволу №4744 без аукціону.
Отже, депутатам Чернівецької обласної ради була надана недостовірна інформація щодо наявності у ТОВ «ІНГАЗКО» відповідного цілісного майнового комплексу з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надано дозвіл.

Тимчасова комісія вирішила:

1. Звернутись до Державної служби геології та надр України з вимогою анулювання Спеціального дозволу №4744 від 12.04.2016 р. на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища) родовища – Красноїльське, наданого ТОВ «ІНГАЗКО», ідентифікаційний код 40020792.
2. Запропонувати Державній службі геології та надр України провести аукціон з продажу Спеціального дозволу на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища) родовища – Красноїльське, Сторожинецький район, Чернівецька область.
3. Звернутись до правоохоронних органів про надання правової оцінки всім обставинам щодо отримання ТОВ «ІНГАЗКО», ідентифікаційний код 40020792, Спеціального дозволу №4744 від 12.04.2016 р. на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища) родовища – Красноїльське.
4. Звернутись до сесії Чернівецької обласної ради з пропозицією надання оцінки дій посадових осіб Чернівецької обласної ради щодо розгляду клопотання Державної служби геології та надр України про надання ТОВ «ІНГАЗКО» погодження на розробку родовища Красноїльське.

Голова тимчасової комісії В.І. Гостюк

peredplata