ОБСЄ моніторить Донбас

ОБСЄ моніторить ДонбасДОНЕЦЬК

У порівнянні з попереднім днем СММ зафіксувала приблизно таку ж кількість випадків порушення режиму припинення вогню у Донецькій області

· · Перебуваючи у підконтрольному урядові м. Мар\’їнка (23 км на захід від Донецька), СММ чула 11 вибухів невизначеного походження на відстані 1-2 км на північно-північний схід та північний схід від своєї позиції. Крім цього, протягом п\’яти хвилин спостерігачі зафіксували 90 одиночних пострілів зі стрілецької зброї.

· · Пізно ввечері 29 липня у підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 20 вибухів, оцінених як постріли з артилерії (122 мм) за 4 км на південний схід від своєї позиції, та 20 вибухів, оцінених як удари артилерійських снарядів (122 мм) за 6-8 км на південний схід від місця свого розташування, 30 вибухів – постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 2 км на південь, а також 20 вибухів – розриви мінометних мін (82 мм) за 4 км на південь і південний схід від своєї позиції.

· · СММ чула 17 вибухів невизначеного походження за 1-10 км на північ та північно-північний захід від місця свого розташування у підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька).

· · Озброєні члени «ДНР» зупинили СММ у районі на південь від підконтрольного «ДНР» с. Лукове (72 км на південь від Донецька) і, направивши зброю на спостерігачів Місії, наказали їм залишити цей район. Коли патруль СММ залишав цей район троє членів «ДНР» заблокували дорогу перед автомобілями СММ і, поводячи себе агресивно, оточили патруль і направили зброю на автомобіль СММ. Вони також прокричали, щоб водій відкрив двері автомобіля. Пізніше на блокпості «ДНР» в с. Приморське (76 км на південь від Донецька) дев\’ять озброєних членів «ДНР», вигукуючи лайки і загрозливо жестикулюючи, оточили перший автомобіль СММ. Зрештою, патруль СММ відпустили з цього району і спостерігачі благополучно повернулися на свою базу у Маріуполі

· · СММ зафіксувала наявність снарядів, що не розірвалися, і нові попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Недалеко від блокпоста «ДНР» при в\’їзді з півночі до підконтрольного «ДНР» с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) спостерігачі бачили два знаки, які попереджають про мінну небезпеку, по одному на кожній з двох бокових доріг. Спостерігачі також бачили трьох цивільних осіб, які йшли по цих дорогах, незважаючи на знаки. У підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька) СММ бачила знак, що попереджає про мінну небезпеку (знак червоного кольору зі словом «Міни», написаним білими літерами кирилицею), який було встановлено біля воріт об\’єкта приватної власності.

ЛУГАНСЬК

29 липня СММ здійснила 17 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією.

· У Луганській області Місія зафіксувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню у порівнянні з попереднім днем. Протягом дня, перебуваючи у підконтрольних уряду районах м. Золоте (61 км на захід від Луганська), спостерігачі чули п\’ять вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північно-північний схід від своєї позиції, один вибух за 150 метрів на схід від, за оцінкою СММ, спрацьовування міни-пастки, а також три вибухи, спричинених, за оцінкою спостерігачів, розривами мінометних мін на відстані 1 км на північно-північний схід від своєї позиції. У цей же період часу патруль СММ, який перебував у підконтрольних «ЛНР» районах Золотого, зафіксував 16 вибухів невизначеного походження на відстані 0,8-2 км на північ та північний схід від місця свого розташування.

· · Коли спостерігачі перебували на блокпості «ЛНР» за 2 км на південь від мосту у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), вони чули один гучний вибух невизначеного походження за 80-100 метрів на північ від своєї позиції. Вони бачили, як члена «ЛНР» транспортували в автомобілі. Пізніше озброєний член «ЛНР» розповів СММ, що член «ЛНР» з групи розмінування отримав поранення руки і грудей, намагаючись знешкодити міну-пастку.

· · СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, як це передбачено Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також положеннями Мінського Меморандуму. За межами визнаної лінії відведення озброєння та визначених місць дислокації СММ бачили один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 120 мм) неподалік контрольованого урядом с. Дмитрівка (43 км на північ від Луганська), що рухався в напрямку підконтрольного уряду смт. Новоайдар (49 км на північно-захід від Луганську), а також 13 танків, розташованих на полігоні поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Мирне (28 км на південно-захід від Луганська).

· · СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила наявність всього озброєння, яке раніше було верифіковане як відведене в це місце. Місія зафіксувала наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки, а саме: двох бронетранспортерів (БТР-60) і двох броньованих розвідувальних машин (БРДМ) у підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), а також однієї бойової машини піхоти ( БМП-1) на причепі неподалік від підконтрольного уряду с. Ніжньотепле (26 км на північ від Луганська).

· · СММ сприяла дотриманню режиму припинення вогню і здійснювала його моніторинг для забезпечення проведення ремонтних робіт на об\’єктах життєзабезпечення. Місія спостерігала за виконанням ремонту водонасосної станції у підконтрольному «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська), а також ремонту газопроводу поблизу підконтрольних «ЛНР» с. Пришиб та смт. Слов\’яносербськ (34 км та 28 км на північний захід від Луганська відповідно). СММ також виконувала моніторинг ремонту водопроводу та робіт з розмінування у підконтрольному «ЛНР» с. Піонерське (19 км на схід від Луганська). У м. Золоте (61 км на північний захід від Луганська) роботи з ремонту ліній електропередачі були припинені. Спостерігачі поспілкувалися з представником місцевої військово-цивільної адміністрації, який розповів, що працівники залишили цей район через періодичні вибухи та відсутність гарантій їхньої безпеки. Місія бачила, як працівники енергокомпанії залишали цей район. У підконтрольних уряду районах міста Золотого СММ спостерігала за проведенням ремонтних робіт на лініях електропередачі, які забезпечують електропостачання хімзаводу «Азот», розташованого у підконтрольному урядові м. Сєверодонецьк (74 км на північний захід від Луганська).

· · СММ продовжує фіксувати черги на контрольних пунктах в\’їзду-виїзду уздовж лінії зіткнення. У другій половині дня 29 липня на урядовому блокпості на мосту в смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили 120 пішоходів (чоловіки і жінки), що чекали на перехід до підконтрольних уряду районів. Упродовж 15 хвилин, за підрахунками СММ, 40 жінок і 23 чоловіки пройшли блокпост у напрямку підконтрольних уряду районів. Місія відзначила відсутність руху в протилежну сторону.

· · Місія сприяла дотриманню режиму припинення вогню і здійснювала його моніторинг з метою забезпечення можливості передачі тіл померлих через лінію зіткнення у Щасті. На мосту між блокпостом ЗСУ в Щасті та блокпостом «ЛНР» на південний схід від міста СММ спостерігала, як українські військові передали тіла двох померлих чоловіків представникам громадської організації з підконтрольних «ЛНР» районів. За словами представника цієї організації, один чоловік помер ще у 2015 році і його тіло було ексгумовано, а другий – помер нещодавно.

· Місія виконувала моніторинг прикордонних районів, непідконтрольних уряду. У прикордонному пункті пропуску недалеко від підконтрольного «ЛНР» смт. Ізварине (52 км на південний схід від Луганська)* СММ бачила близько 30 цивільних автомобілів (переважно з українськими номерними знаками) і два автобуса (з українськими номерними знаками) з пасажирами, що чекали на виїзд з України. Спостерігачі також бачили, як бензовоз (білого кольору) з російськими номерними знаками виїжджав з України. У прикордонному пункті пропуску біля підконтрольного «ДНР» с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька)* СММ бачила 35 цивільних автомобілів і 25 тентованих вантажівок (усі з українськими номерними знаками), що чекали на виїзд з України. Місія також відзначила один автобус (з українськими номерними знаками) «Москва-Донецьк» з пасажирами, який в\’їжджав до України.

· Озброєний член «ЛНР» зупинив патруль СММ на передовій позиції «ЛНР» на північ від блокпоста «ЛНР» на мосту в Станиці Луганській (16 км на північний схід від Луганська) та заборонив спостерігачам рухатися в підконтрольні «ЛНР» райони. СММ поінформувала про це Спільний центр з контролю та координації (СЦКК).

· У прикордонному пункті пропуску недалеко від підконтрольному «ЛНР» м. Вознесенівка (колишній Червонопартизанськ, 64 км на південний схід від Луганська) озброєні члени «ЛНР» наполягли на тому, щоб СММ залишила цей район. Поінформувавши про це СЦКК, спостерігачі залишили цей район.

Майкл Салліван

Спостерігач

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ

peredplata