Росія – головний виклик незалежності України

    Росія – головний виклик незалежності УкраїниРосійська агресія та неприйняття Москвою української незалежності залишаються головним викликом для державності України. Про це напередодні ювілейного Дня Незалежності заявили провідні державні діячі у своїх промовах. Між тим, як свідчать соціологи, українці хоч і не стали погано ставитися до росіян, проте дедалі скептичніше дивляться на «братні» перспективи відносин із Росією.

Кажучи про засадничі причини українського-російського протистояння, треба зважати на те, що російський президент Володимир Путін називає розвал Радянського Союзу «геополітичною катастрофою» і «трагедією для мільйонів людей».

Натомість перший президент України після здобуття нею незалежності Леонід Кравчук стверджує, що саме Україна відіграла провідну роль у розвалі Союзу – і зовсім про це не шкодує.

«Головним руйнівником Радянського Союзу став український народ, проголосувавши на референдумі дев’яносто процентів «із хвостиком» за незалежну Україну. А поява незалежної України означала не що інше, як загибель СРСР», – каже він.

Українська ідентичність vs «один народ»

Очевидно, що Росія, де за правління Володимира Путіна значно посилились неоімперські настрої та ностальгія за часами СРСР, просто на світоглядному рівні вороже ставиться до української незалежності, яка ознаменувала собою крах Радянського Союзу. Зрештою, як наголошує президент Петро Порошенко, в Росії просто відмовляються визнавати українську ідентичність.

«Росія – це єдина країна світу, де українцям уже майже офіційно відмовляють у праві на етнічну визначеність. А як інакше розуміти заяви Путіна про те, що українці та росіяни є один народ?», – зазначає глава держави.

Але розрахунок Кремля на те, що російськомовні українці підтримають ідеологію «русского мира», не виправдався. За словами Петра Порошенка, проект «Новоросія» поховали «в тому числі завдяки тому, що переважна більшість наших російськомовних співвітчизників сказала тверде «так» єдиній, незалежній, соборній Україні».

Спроба захопити Україну ознаменує крах Росії – Кравчук

На думку Леоніда Кравчука, за теперішніх умов Кремль не наважиться на пряму агресію проти України.

«Якщо в Кремлі комусь прийде божевільна ідея підкорити Україну – в що я не вірю – то це буде останній день для Росії. По-перше, Україна не здасться просто. А, по-друге, весь світ ізолює Росію не лише санкціями, а загалом як державу. Вона не витримає цього», – вважає він.

Проте Росія цілком може дозволити собі анексію окремих українських територій, а також непряму агресію, як це відбувається зараз на Донбасі. Виступаючи перед представниками української діаспори, президент Петро Порошенко наголосив на тому, що Росія не відмовилась від агресивних планів проти України.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначає, що у боротьбі проти російської агресії та за відновлення територіальної цілісності України, питання міжнародних санкцій проти Росії залишається пріоритетним.

«Тиск на Російську Федерацію може відбуватися на двох ключових фронтах. Один – це мілітарний фронт, на якому утримує позиції оновлена українська армія. Але не менш важливий міжнародний фронт – санкції, які застосували проти Росії держави вільного світу. І вкрай важливо, щоби ці санкції не лише залишалися, а й ставали більш жорсткими», – каже спікер.

В Україні дедалі менше вірять у «братню допомогу»

Одним із найбільших досягнень 25 років існування незалежної України Леонід Кравчук називає енергетичне й організаційно-політичне відокремлення від Росії.

«Це, на мою думку, настільки важливо, що можна казати про цивілізаційний прорив», – наголошує він.

Щодо настроїв самих українців, то вони дедалі скептичніше та раціональніше дивляться на перспективи українсько-російських відносин. Як зазначають соціологи із Київського міжнародного інституту соціології та фонду «Демократичні ініціативи», якщо в 1991 році лише 33,5% українців вважали, що Україна зможе вижити без російської допомоги, то тепер такої думки дотримується 67,9%.

При цьому, за даними соціологів, попри агресію та анексію Криму, ставлення українців до Росії залишається кращим, ніж ставлення росіян до України. Щоправда, позитивне ставлення до росіян не поширюється на російську владу.

Тож, перспективи для перезавантаження відносин між Києвом та Москвою залишаються. Щоправда, нормалізація українсько-російських відносин можлива лише після того, як Володимир Путін піде, і нова російська влада відмовиться від імперських амбіцій.

Дмитро Шурхало

Джерело

peredplata