Борис Тарасюк: Президент підписав неконституційний Закон – ініціюватиму подання до Конституційного Суду

Борис Тарасюк: Президент підписав неконституційний Закон – ініціюватиму подання до Конституційного СудуПрезидент підписав Закон \”Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України\” (щодо суб\’єктів права законодавчої ініціативи щодо денонсації міжнародних договорів України), відповідно до якого народні депутати України втратили право законодавчої ініціативи щодо законопроектів про денонсацію міжнародних договорів.

Як тільки провладна більшість у Верховній Раді 11 січня цього року прийняла цей закон, я висловив позицію, що з юридичної точки зору, цей закон є неконституційним, оскільки він звужує конституційне право законодавчої ініціативи народних депутатів.

Наголошую, що обмежити право законодавчої ініціативи може лише Конституція України, а не Регламент Верховної Ради.

Зрозуміло, що, коли рейтинг партії влади і особисто Януковича стрімко падає, вони намагаються убезпечити свої антидержавницькі “напрацювання” від невідворотної денонсації, зокрема, сумнозвісну \”харківську угоду\”, відповідно до якої Росії було \”подаровано\” право до 2042 року \”задарма\” базувати свій Чорноморський флот у Криму.

Окремо зауважу, що в ході розгляду документа в парламенті четверо з семи авторів закону – народні депутати Олег Білорус, Ігор Гринів, Олексій Логвиненко, Євген Добряк (усі – \”БЮТ-Батьківщина\”) – відкликали свої підписи.

Тому, як і обіцяв, ініціюватиму подання до Конституційного Суду про визнання неконституційним внесення цих змін у Регламент Верховної Ради.

Ми зобов’язані повернути народним депутатам України право ініціювати денонсацію антиукраїнських міжнародних договорів і після перемоги демократичних сил денонсувати «харківську угоду».

Джерело

peredplata