За що вбили немовля?

За що вбили немовля?За звинуваченням вбивстві новонародженої дитини в Ямполі міліція затримала 29-річну жінку та її чоловіка. Свого часу затриману позбавили батьківських прав на старшу доньку, проте це не завадило їй народити вкотре. В родині виховується трирічний хлопчик. Що підштовхнуло жінку до чергової вагітності і чому народив, вона стала ініціатором вбивства сьогодні з’ясовують слідчі. Вражає одне – мати-вбивця, веде себе досить спокійно і переймається лише тим, щоб отримати найменший строк покарання.

Звістка проте, що в сараї міліція знайшла замерзлий труп немовляти миттєво облетіла містом. Не менш приголомшеною стала чергова новина – дитину вбито. Вбивці – самі ж батьки. Все почалося з того, що співробітники міліції отримали оперативну інформацію – 29-річна Олена ( ім’я змінене) ще декілька місяців тому з’являлася на люди з явними ознаками вагітності, а сьогодні «ці ознаки» кудись зникли. Передчуваючи недобре, працівники Ямпільського райвідділу міліції розпочали перевірку. Разом із медичними працівниками вони завітали до жінки до дому і, вигадавши привід, змусили останню пройти медичний огляд. Висновок лікарів – Олена нещодавно перенесла пологи. Єдине питання – де ж немовля ? Жінка явно нервувала. Огляд будинку не дав правоохоронцям жодного результату та коли вони заглянули у сарай – жахнулись. На підлозі, у поліетиленовому пакеті, разом з брудними ганчірками знаходилась замерзла новонароджена дитина. Аби встановити обставини смерті тіло немовляти було направлено на експертизу. Сама ж Олена поводила себе на диво спокійно, тому одразу зробила заяву: це вона разом із чоловіком вбила дитину. « Вразило одне, – розповідає начальник Ямпільського райвідділу міліції Володимир Помілуйко, – коли ми повідомили жінці, що її дії підпадають під статтю 115 Кримінального Кодексу України (вбивство), вона здивувалась і спитала, а чому саме вбивство, адже є інше покарання за позбавлення матір’ю життя новонародженої дитини. Для тих хто не розуміє про що мова поясню : в першому випадку максимальним строком покаранням може стати довічне ув’язнення, в другому – позбавлення чи обмеження волі на строк до п’яти років. Тож про докори сумління тут розмовляти не варто.»
Незважаючи на достатньо молодий вік в Олени це вже четверта її дитина. Від свого співмешканця в 2008 році вона народила дівчинку. За неналежне виконання батьківських обов’язків подружжя позбавили права на її виховання і доправили дитину до дитячого будинку. Цей факт не завадив жінці через рік народити хлопчика. Наступного року – нові пологи, проте новонароджений не вижив. Виховувати ж четверту дитину в плани подружжя не входило.
Результати експертизи підтвердили зізнання матері. На цьому світі цілковито здорова дівчинка прожила трохи більше за десять хвилин, після чого її задушили. Зі слів жінки на облік до лікарні вона не стала, народжувала вдома. Коли народила самотужки перерізала пуповину – покликала чоловіка. Після недовгої розмови дійшли висновку : зайвий рот родині не потрібен. Зробивши «справу» тіло дитини вкинули в пакет і , немов зайву річ, винесли до сараю. На запитання слідчих навіщо було вбивати немовля, якщо його можна було б віддати на виховання державі, Олена й досі не може дати чіткої відповіді лише твердить, що все одно потрібно було б платити гроші, навіть за пелюшки.
Сьогодні подружжя заарештовано. До рішення суду вони будуть знаходитись під вартою. Стаття, по якій пред’явлене обвинувачення передбачає до 15 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення. Можливо цього строку і вистачить, щоб переосмислити своє життя , та як виправдатись перед дітьми за те, що свідомо позбавили їх батьківського тепла та уваги і чим спокути гріх вбивства? Ось ті питання, на які, здається, не має відповіді.

Ельвіра Біганова
СЗГ УМВС Сумська область

peredplata