Об’єднану опозицію в Давосі представляв Яценюк

Об’єднану опозицію в Давосі представляв ЯценюкКорінні жителі Давоса розмовляють ретороманською мовою. І лише раз на рік тут панує вишукана англійська. Наприкінці січня в швейцарських Альпах, на висоті 1500 метрів, збираються політики, економісти та бізнесмени з усього світу, аби обговорити глобальні проблеми.
Остання зустріч у Давосі, що відбулася минулого тижня, стала 30-ю за ліком. Загалом форум існує з 1971 року, проте спочатку його засідання проходили в різних країнах Європи. Рішення, ухвалені на Всесвітньому економічному форумі, не раз змінювали хід історичних подій. Так, саме в Давосі виникла ідея створити Світову організацію торгівлі.
Після того, як Київ загальмував підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом, офіційна українська делегація не могла сподіватися на теплий прийом. До того ж, візит відбувався на тлі скандалу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ): у роботі цієї організації за квотою опозиції брали участь представники провладної більшості Верховної Ради. Проте заплутати ПАРЄ не вдалося, і вона ухвалила жорстку резолюцію, яка не виключає санкцій проти української влади.
На Давоському форумі об’єднану опозицію представляв лідер «Фронту Змін» і колишній міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк. Напередодні він обговорив з колегами по опозиції питання, які слід порушити на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. «Моє завдання – висловити позицію об’єднаної опозиції стосовно того, що відбувається в Україні. І друге – взяти участь у предметній дискусії про економічне майбутнє як великого світу, так і України», – заявив депутат.
Найкраща нагода обмінятися думками – українська конференція «Шляхи майбутнього розвитку», що пройшла в рамках Давоського форуму. На ній були присутні близько 300 осіб: представники ділових і політичних кіл, громадські діячі і журналісти. «Не може бути здорової економіки в політично хворій системі», – підкреслив під час виступу Яценюк.
За словами лідера «Фронту Змін», вибори 2012 року стануть найбільшим випробуванням для влади і опозиції, тестом для України на європейськість. Він закликав президента України зробити нарешті «мужній» вчинок – звільнити Ю.Тимошенко та Ю.Луценка, декриміналізувавши статті Кримінального кодексу, чинного ще з радянських часів.
Лідер «Фронту Змін» поінформував світову громадськість, що українська опозиція об’єдналася, а тому має неабиякі шанси на перемогу в 2012 році. «Ми відновимо баланс влади в країні», – заявив Яценюк.
Він звернувся до міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, що був присутній на українській конференції, з проханням донести до Євросоюзу необхідність парафування Угоди про асоціацію України з ЄС.
Виступаючи перед учасниками Давоського форуму, Арсеній Яценюк озвучив власний рецепт виходу з економічної кризи. «Світ і далі використовує старі технології: накачування економіки грошима, скорочення бюджетного дефіциту і створення робочих місць у державному секторі, – сказав лідер «Фронту Змін». – Це було ефективно за часів «великої депресії». Сьогодні основний капітал – це не гроші й активи, не нафта і газ. Це – інтелект і талант».
Україна зможе скористатися з цього рецепту, якщо після парламентських виборів 2012 року до влади прийдуть інтелектуали з європейським мисленням.

peredplata