Лист з тюрми: \”Cвіту не варто сподіватися на цивілізований діалог з Януковичем\”

Лист з тюрми: "Cвіту не варто сподіватися на цивілізований діалог з Януковичем"Репресії та оголошення в міжнародний розшук стосовно Арсена Авакова – колишнього губернатора Харківщини, лідера обласної організації партії \”Батьківщина\” – засвідчили, як насправді президент України Віктор Янукович ставиться до настанов, порад та рекомендацій цивілізованого світу.

У той час, коли вся Європа, Європарламент та ПАРЄ висловлюються за негайне припинення переслідування за політичні переконання, Віктор Янукович розпочинає нову хвилю цькування, залякування та шантажу щодо опозиції, демократії і громадянського суспільства в Україні.

Усім добре зрозуміло, що єдиним \”злочином\” Арсена Авакова є приналежність до рядів опозиції та до лав партії \”Батьківщина\”. І саме тому нові репресії – це безумовна і показова політична розправа над інакомислячими.

Мова тут не про чергову \”помилку\” і не про \”перегини\” на місцях, оскільки у мене є безумовні підстави стверджувати, що всі політичні репресії в країні, всі судові процеси, всі політичні кримінальні справи контролюються і організовуються Віктором Януковичем особисто.

З огляду на це я вважаю за необхідне попередити Європу та цивілізований світ про небезпеку \”рівного, партнерського\” діалогу з цією людиною.

Світогляд Януковича формувався не в \”сорбоннах\” і не в \”оксфордах\”. Він виріс та виховався в кримінальному світі, і саме звідти переніс правила спілкування в світ української політики, а зараз намагається грати за ними і в Європі.

У тому світі \”кинути\”, \”розвести\”, обдурити – це абсолютно нормальні явища та дії. І саме так сьогодні ставиться Віктор Янукович до цивілізованого світу та міжнародних організацій. Більше того, відомо, що у приватних розмовах він відверто хизується своїм нахабством у спілкуванні з світовими лідерами та хвалиться тим, що жодних рекомендацій виконувати не буде. Адже в його світі – це було б приниженням.

Я хочу попередити європейських політиків про абсолютну марність сподівань на порозуміння з українським диктатором. Поняття честі, гідності та дотримання слова ніколи не були йому зрозумілими і такими ніколи не стануть.

Щоб зняти всі можливі питання, я мушу зазначити, що я виступаю категорично проти будь-яких санкцій стосовно України, якщо вони бодай ледь-ледь торкнуться простих людей, а не влади. Але я зобов\’язана пояснити світу, з ким вони мають справу, щоб не плекати зайвих ілюзій щодо можливого розвитку політичних процесів в Україні.

З повагою,
Юлія Тимошенко

peredplata