Кандидати в депутати до верховної ради пройдуть громадський аудит

Кандидати в депутати до верховної ради пройдуть громадський аудит29 лютого в Чернівцях активісти Громадського руху ЧЕСНО презентували свою ініціативу. Вони наголосили, що прагнуть змінити якісний склад майбутньої Верховної Ради шляхом аудиту кандидатів, як висуванців від партій, так і мажоритарників. У перспективі – громадський аудит кандидатів в депутати до місцевих рад.

Як повідомив один з активістів громадського руху Василь Зубко, метою Руху є активізація суспільства, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії – часник – засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.

Учасники Руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі:

незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців

непричетність до корупційних дій

відповідність задекларованих доходів та майна стилю життя

відсутність фактів порушень прав і свобод людини

особисте голосування в парламенті

відвідання не менше 75% засідань Верховної Ради України

Ініціатори руху ЧЕСНО (а це 12 поважних громадських організацій) хочуть, аби склад верховної ради був такий, за який не буде соромно. Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники Руху перевірять нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність цим критеріям.

На основі отриманих даних в результатів, учасники Руху будуть публічно вимагати у політичних сил визнати громадські критерії та не допустити до участі у виборах тих кандидатів, які їм не відповідатимуть.

Адже вже є успішний зарубіжний досвід такого методу впливу на якісне формування парламенту. Так, в Румунії в 2004 році завдяки аналогічній кампанії партії виключили зі своїх списків 100 з 200 кандидатів в депутати до тамтешнього парламенту. Чеснівці сподіваються, що українське парткерівництво перейме успішний досвід очищення своїх партрядів.

На кожного кандидата буде заведене таке собі досьє, в котрому аналітики визначать наскільки він відповідає шістьом критеріям достойності. Ґрунтуватися ті будуть на об\’єктивних даних, отриманих з відкритих джерел. Вже з 15 березня планується запуск так званого \”Чеснометра\”, де кандидат в депутати і депутати нинішні будуть проаналізовані за цими критеріями.

Діяльність Руху зосереджена на двох ключових етапах – до офіційного початку виборчої кампанії в липні 2012р. і після старту.

До початку виборчої кампанії учасники руху планують провести регіональні презентації та дослідити на відповідність критеріям 450 нинішніх народних депутата. За результатами дослідження активісти вимагатимуть від партій не включати у нові виборчі списки тих, хто не відповідатиме визначеним критеріям.

З офіційним початком кампанії в липні 2012 р. експерти та аналітики руху проведуть дослідження кандидатів-мажоритарників. Загалом очікується 3500-4000 кандидатів. Результатом дослідження стане “барометр доброчесності” кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець. Барометр доброчесності сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах. Будуть виготовлені інформаційні матеріали про кандидатів в регіонах і розповсюджуватись серед виборців.

Тому, переконані в громадському русі ЧЕСНО, це буде дієвим тиском на політичні партії і таким чином громадянське суспільство буде впливати на якість політики.

Всіх бажаючих долучитися до руху Чесно та активної співпраці в аудиті кандидатів в депутати, ініціатори просять звертатися: Регіональний координатор: Інна Борзило, i.borzilo@gmail.com, тел. 067 658-77-98
Прес-центр: Тата Пеклун, peklun@gmail.com, тел. 067 622-71-12
Інші питання: info.chesno@gmail.com, тел. (044) 234-80-94

peredplata