Опозиція має план дій

Щодня влада підносить українцям «покращення життя» навпаки. Минулий тиждень був позначений звинувачувальним вироком Юрію Луценку, дипломатичним скандалом із Євросоюзом, зростанням цін на бензин і підвищенням тарифів на холодну воду.

Негаразди почалися не сьогодні, а два роки тому, коли Янукович та його команда прийшли до влади. Усі започатковані ними реформи зазнали краху; і в економіці, і в соціальній сфері посилюється криза. Влада розписалася у своїй неспроможності, почавши переставляти місцями чиновників на керівних посадах. В той час ціни на бензин зросли, вода для населення подорожчала.

Стало зрозуміло: рятувати ситуацію треба негайно. Об’єднана опозиція вимагає зустрічі із президентом, адже тільки він може вплинути на підконтрольну йому парламентську більшість і призначений ним Кабмін. Ще одна вимога опозиція – жодних кулуарних домовленостей, вона готова під прицілом телекамер поділитися власним планом порятунку України.

Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк оголосив сім першочергових кроків для вирішення найгостріших проблем країни, які опозиція хоче обговорити з президентом і які потребують термінового вирішення.
Якщо Янукович захоче вивести країну зі ступору, він накаже своїй більшості у парламенті ухвалити альтернативний пакет законопроектів, підготовлений опозицією. Проте досі він не знайшов часу, аби зустрітися з представниками об’єднаної опозиції.
Україна опинилася фактично в міжнародній ізоляції, адже влада відкинула орієнтацію на Євросоюз, а з Росією домовитися не змогла. Опозиція пропонує розв’язати проблему, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС. З Росією, переконана опозиція, слід розпочати предметні перемовини щодо реальної зони вільної торгівлі.

Опозиція переконана, що з Москвою потрібно судитися, якщо вона не йде на перегляд кабальної газової угоди. Водночас для населення необхідно реалізовувати вітчизняний газ. «Ціна видобутку власного газу становить 35 доларів. Для того, щоб доставити цей газ до кінцевого споживача, – це максимум 100 доларів», – сказав у телеефірі Арсеній Яценюк, презентуючи опозиційний план розвитку України.
Серед соціальних ініціатив опозиції – відновлення дії поправки №40 до пенсійного закону, яка передбачає перерахунок пенсій для 10 млн українців, що призведе до їх збільшення на 334 грн. Цю поправку підготував лідер «Фронту Змін», однак пропрезидентська більшість вилучила її вже з ухваленого закону, залишивши пенсіонерів без надбавок.

Шукати кошти опозиція рекомендує в держбюджеті – скорочення витрат на утримання президента, уряду й парламенту до рівня 2009 року дало б економію в 12 млрд грн. Таку пропозицію до ВР тричі вносив Яценюк, однак провладна більшість раз по раз блокувала її.
Негаразди спіткали систему охорони здоров’я – реформування галузі звелося до ліквідації лікарень і скорочення персоналу. У чотирьох областях, де влада здійснила медичний експеримент, отримати кваліфіковану допомогу стало набагато складніше. Опозиція знає, як навести лад в медицині. Лідер «Фронту Змін» вносив свої поправки до закону про реформування медичної галузі, втім провладна більшість жодної з них не підтримала. І тепер маємо те що маємо – операцію в лікарні не починають, поки родичі не куплять всі медикаменти.
Окрім цього, опозиція підготувала альтернативний Кримінально-процесуальний кодекс і законопроект про вищу освіту, а ще – про надання молоді першого робочого місця і про заборону закриття шкіл.

Країна давно очікує на план дій. Яценюк першим з політиків оголосив такий план. Він упевнений: якщо цей план не вдасться почати реалізовувати зараз, то це відбудеться після перемоги на виборах демократичної опозиції.

peredplata