Ніхто крім нас

Ніхто крім насЮрія Ковальця добре знають в Садгорі. Учасник бойових дій в Афганістані, голова обласного осередку Всеукраїнського громадської організації «Ніхто крім нас», а ще депутат Садгірської районної ради від політичної партії «Фронт змін», голова комісії з питань житлово-комунального господарства.

– Про громадську організацію «Ніхто крім нас» насправді мало хто чув раніше . Про себе голосно вона заявила недавно, коли її члени продемонстрували свою неповагу голові держави у відповідь на неповагу до себе під час покладання квітів до пам”ятнику воїнам –афганцям. Ще вони були ініціаторами акції протесту, спрямованої наа відміну антисоціального закону, який обмежував надання багатьом категоріям пільговиків. Багато демократично налаштованих людей вбачають в цій організації серйозну силу, здатну протидіяти нинішній владі.
– В Україні ця організація існує ще з 2009 року, на Буковині я її очолив восени 2011 року. До неї входять не лише воїни-«афганці», військові пенсіонери, а й «чорнобильці», вчителі, лікарі та інші. Назва «Ніхто, крім нас» – це гаслоповітряно-десантних військ – цілком відповідає сьогоднішній ситуації в країні. Адже ніхто, крім нас не змінить життя на краще, не вирішить проблеми кожної родини, не зможе відстояти свою громадянську позицію тощо. Сподіватись на нинішню владу марно, тому лише разом і… ніхто, крім нас. В Україні наша організація нараховує вже понад 50 тисяч членів.
– Вже понад рік Ви депутат Садгірської районної ради, якого обрали по мажоритарному округу. Тому, мабуть, є певна відповідальність і обов”язки перед своїми виборцями.
– Безперечно. Ця робота дуже відповідальна. Не завжди вдається зробити все, що хочеться чи плануєш, але за рік роботи були і досить вагомі результати. Лише кілька прикладів наведу. За моєї ініціативи, на вулиці Хотинській з”явився ще один пішохідний перехід, профінансовано і розпочато роботи по реконструкції дитячої дошкільної установи №49 (вул.Хотинська,4), де планується додатково ще 100 місць для маленьких садгірчан. Ми сприяли в отриманні квартири учаснику бойових дій в Афганістані, нашому побратимупо вулиці Каштановій. Також з нашої депутатської ініціативи на розгляді в Кабінеті Міністрів України знаходиться питання передачі військового містечка по вул.Александрі (16 га) територіальній громаді міста. Можна навести багато прикладів активної роботи депутатського корпусу, зокрема фракції «Політичної партії «Фронт Змін».
– Наскільки мені відомо, провладна більшість в радах усіх рівнів переважно блокує будь-які питання, ініційовані опозиційними депутатами. Така ситуація спостерігається і в Садгірській районній раді?
– Можу сказати, що багато моїх пропозицій були підтримані рештою депутатів, але лише ті, які стосуються житлово-комунальних питань. Кадрові та інші фінансові питання провладні депутати вирішують, не враховуючи нашу думку. Можу навести «свіжий» приклад. На останній сесії районної ради 24 лютого до вже затвердженого порядку денного було включено питання затвердження надбавки до заробітної плати заступнику голови районної ради. А на попередній сесії активно обговорювалось питання оптимізації районних рад, скорочення зарплат деяким працівникам ради, йшлося про скорочення трьох охоронців управління праці та соціального захисту Садгірського району. Скажу більше, ще з грудня минулого року відбулось скорочення ліжкомісць в районній лікарні та переведення медсестер на ставку 0,75%. Тому принаймні дивним виглядає така турбота про молодого (лише рік стаж державної служби) заступника голови районної ради, в якого й так непогана заробітна плата. До прикладу лікар з 25 річним стажем отримує вдвічі менше молодого чиновника. Незважаючи на те, що ми були категорично проти цього додаткового питання порядку денного , за надбавку до зарплати заступнику голови районної ради в розмірі 35%проголосувала решта депутатів, серед яких депутати різних фракцій – «Батьківщини» та «Нашої України» . Я не буду зараз називати прізвища, але якщо хтось цікавиться, це можна з”ясувати в оргвідділі ради. То не є закрита інформація.
– Отже, не все так дружно і безтурботно в вашому депутатському корпусі.
– Взагалі то роботу наших Садгірськихдепутатів можу назвати досить продуктивною, адже ми працюємо для людей, для вирішення їхніх питань і проблем. Натомість трапляються й такі випадки, як на минулій сесії. Один з депутатів від владної партії прийшов на засідання сесії, як би це пом”якше сказати, в не дуже тверезому стані. Вів себе не дуже адекватно і занадто активно лобіював питання підвищення заробітної плати заступнику голови районної ради. Депутати районної ради вже звернулись до профільної комісії з питань законності, регламенту, депутатської діяльності та етики аби таку поведінку розглянути на засіданні комісії.
– Нас обирали люди і ганьбити честь депутата, вважаю, неприпустимим.
Ігор Петрюк

peredplata