Депутати збільшили витрати на своїх помічників і зберегли привілеї

Депутати збільшили витрати на своїх помічників і зберегли привілеїДепутатам Верховної Ради підвищили видатки на утримання помічників-консультантів.

Це зафіксовано в кошторисі Верховної Ради, який депутати без обговорення підтримали у вівторок.

В документі, який є в розпорядженні \”Української правди\”, зокрема, передбачено, що депутати цього року можуть витратити на помічників 240 тисяч гривень, хоча в 2011 році бюджет виділяв на це кожному депутату по 216 тисяч.

Кошторис, як і в минулому році, передбачає, що кожен депутат має право витратити 1 700 гривень для \”проходження через зал офіційних делегацій при відрядженнях\”.

Це дозволятиме народному представникові не пітніти в загальній черзі на посадку в Борисполі, а чекати, поки за ним приїде мікроавтобус і відвезе прямо до трапу.

1 700 гривень – це невелика сума, але якщо її поширити на 450 обранців, то виходить майже 1 мільйонів гривень абсолютно беззмістовних витрат, оскільки зала офіційних делегацій є нічим іншим як бар\’єром, що відділяє депутатів від своїх виборців.

Так само кожному з 450 депутатів залишили 26 800 гривень на перельоти Україною протягом року, при чому значна частина слуг народу вважає за честь перевищити ці ліміти.

За статтею \”виступи на радіо, телебаченні та у пресі з питань депутатської діяльності\” обранець може витратити все ті ж 5 тисяч гривень на рік.

В кошторисі також залишилася ще окрема стаття \”відшкодування періодичним виданням за публікацію авторських матеріалів депутатів\” – 500 гривень на кожного протягом року.

Посадовий оклад народного депутата залишився незмінним – він становить 6 109 гривень, але з урахуванням усіх надбавок обранець отримує на руки близько 15 тисяч гривень зарплати щомісяця.

Насправді ж, депутати отримують таку суму в подвійному розмірі. Офіційно вона називається \”відшкодування витрат, пов\’язаних з виконанням депутатських повноважень\”, але за використання цих бюджетних коштів обранці нікому не звітують.

Розмір \”депутатських\” у цьогорічному кошторисі залишився незмінним – 209 тисяч 100 гривень на рік кожному слузі народу, або 17 425 гривень на місяць.

Українська правда

peredplata