Депутати облради не віддали буковинські надра Борисову

Депутати облради не віддали буковинські надра БорисовуНа сесії обласної ради регіонали не змогли вирішити низки питань, які мали би приносити їм прибутки. Тільки завдяки об’єднанню опозиційних депутатів не віддали карпатський газ куратору області Борисову і його фірмі «Укргазвидобування». Не вдалося їм і ставки передати комунальним структурам. Як з’ясувалося згодом, серед регіоналів є ряд депутатів, котрі мають особистий інтерес в оренді ставків. Тому вони не проголосували за ініціативу голови ОДА. Аби приховати свій інтерес у питаннях, які не були підтримані, правляча партія знову звинуватила у всіх гріхах опозицію.

І вже сьогодні, 21 березня, в Чернівцях за участю голови облдержадміністрації Михайла Папієва, голови обласної ради Михайла Гайничеру, секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина та радника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Тетяни Корнякової відбулася нарада, під час якої йшлося про виконання Угоди про співробітництво між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Чернівецькою обласною державною адміністрацією та обласною радою у розвитку паливно-енергетичного комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів регіону.

Як повідомляє прес-служба ОДА, Михайло Папієв переконаний, що їхнє партнерство в минулому році отримало дуже високу і позитивну оцінку мешканців краю. І загалом, \”Буковині, треба відверто казати, поталанило з партнерами, адже в рамках Угоди в регіоні зроблено і робиться багато”.

За словами голови облдержадміністрації, йдеться, зокрема, про енергозабезпечення і енергоефективність області – оновлення електромереж і газопроводів, будівництво нових об’єктів енергопостачання. Було завершено минулого року будівництво газопроводу-відводу високого тиску від газорозподільної станції села Топорівці Новоселицького району до міста Чернівці і реконструкцію газорозподільної станції в селі Топорівці, здійснюється поетапне переведення енергозабезпечення центра міста Чернівці з 6 кВ на 10 кВ із заміною кабельних мереж, трансформаторів, реконструкцією та будівництвом розподільчих пунктів, констатував Михайло Папієв.

Він також відзначив, що крім того, сільські навчальні заклади отримали 31 шкільний автобус, кращі умови навчання і виховання матимуть школярі Білоусівки Сокирянського району, а жителі Сокирян – краще дозвілля в будинку культури. Поліпшенню охорони здоров’я жителів краю слугуватимуть Сокирянська центральна районна лікарня і новий корпус дитячої лікарні у місті Чернівці по вулиці Буковинській, 4 та оснащення його медичним обладнанням. Відчутна допомога регіону з боку міністерства на відновленні пошкоджених внаслідок стихійних лих 2008 та 2010 років об’єктів соціальної інфраструктури, сказав глава крайової виконавчої влади.

Водночас, аналізуючи хід виконання заходів Угоди, підписаної рік тому, сторони зосередилися на проблемних питаннях, які стоять перед крайовою владою і її партнером. “Угода розрахована на три роки і нею передбачено реалізацію значної кількості соціальних, енергетичних проектів, – відзначила Тетяна Корнякова. – Аналіз проведеної роботи засвідчив, що зроблено багато, але є над чим працювати надалі, і в подальшій роботі нам треба враховувати й ті проблемні питання, які не були враховані при укладанні угоди і виявилися в процесі роботи”. Тетяна Корнякова відзначила, що аналогічну зустріч буде проведено й в місті Київ у розширеному форматі – із залученням керівників профільних управлінь міністерства.

За результатами обговорення учасники наради вирішили звернутися з пропозицією до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка розширити рамки діючої Угоди і впродовж двох тижнів напрацювати додаток до неї на поточний рік. Серед пунктів, які будуть запропоновані до Угоди, – добудова підвідних газопроводів до сіл Вали, Виженка та Заріччя Вижницького району залишковою вартістю 3,8 млн. грн., добудова шести підвідних газопроводів в Глибоцькому районі залишковою вартістю 27,3 млн. грн. та 3 підвідних газопроводів в Герцаївському районі залишковою вартістю 58,1 млн. грн., будівництво насосної станції другого підйому на існуючому водозаборі “Очерет” з метою використання води річки Прут для забезпечення потреб населення міста Чернівці якісною питною водою з вартістю робіт 5 млн. гривень.

Також було вирішено звернутися до Міністра з пропозицією включити до додатку Угоди питання забезпечення санітарним транспортом служб швидкої медичної допомоги для створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги населенню, зокрема, реанімобілями для перинатального центру, обласної дитячої клінічної лікарні, обласної клінічної лікарні, виділення субвенції на виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт в сумі 2,8 млн. грн. та придбання медичного обладнання в сумі 6,4 млн. грн. для лікувального корпусу дитячої лікарні в обласному центрі.

Але, як застерігає лідер місцевих фронтовиків Максим Бурбак, невідомо ще якою ціною ми отримали ті шкільні автобуси і отримуємо решту обіцяного. Адже вже віддали Борисову другу гілку газогону, хочуть регіонали і надра повіддавати Борисову. Надто то висока плата.

Колаж Івана Трача

peredplata