Троянській кінь на подвір’ї геополітичного трикутника

Вже нікого не дивує масштаб, якого набуває уніонистський рух в суміжній Молдові, за повної байдужості з боку державних органів влади та правоохоронних органів тощо. Більш того, останнім часом ідея відтворення т.зв. «Великої Румунії» за рахунок приєднання території Республіки Молдова, позиціонується як прагнення самих молдован «скоротити» шлях до Європейського союзу, і румунська сторона жваво дотримується такої думки.

Звичайно можна стверджувати, що проблеми територіальної цілісності та незалежності нашого сусіда, це їх внутрішня справа, до якої нам немає справи, але це в тому випадку, якщо ланцюжок подій не призведе до наших воріт.

Щоб було більш зрозумілим, наведемо деякі факти. Наприклад, 14 травня п.р. громадським об’єднанням «Альянс Сторіччя» запроваджено збір підписів за об’єднання Молдови з Румунією, на території обох країн.

Довідково: «Альянс Сторіччя» створено у серпні 2017р. за сприянням уряду Румунії та об’єднує понад 20 організацій з Румунії, Молдови, Словаччини, та Угорщини.

Кінцевою метою вказаного заходу, є 1 млн. підписів до 1 вересня 2018 року, що має стати своєрідним поштовхом до проведення консультативного референдуму в Молдові. Крім того, зібрані підписи будуть використані для внесення змін до Конституції Румунії, а також для розробки концепції національної мети об’єднання всіх румунських територій (до територіального складу т.зв. «Великої Румунії» 1918 – 40-х рр. входили певні території Чернівецької та Одеської областей). Водночас, будуть розроблені вимоги до Європейського союзу та ініційовано проведення відповідних консультацій.

Знов повернемося до питання, до чого тут ми? І ось тут, хочеться звернути увагу на країни, громадські організації з яких увійшли до зазначеного альянсу. Правильно, там є і Україна! Зокрема, до вказаної закордонної структури  увійшов Чернівецький обласний культурологічний благодійний фонд культури  «Дім румунської мови» очолюваний Василем Терицану, який також є головою громадської організації «Румунський культурологічний центр «Єудоксіу Гурмузакі». Також, у заході взяв участь голова Одеської обласної національно-культурної румунської асоціації «Бессарабія» Анатолій Попеску.

Виникає справедливе питання, вказані громадські діячі, які проголошують себе «борцями» за конституційні права румунської нацменшини, усвідомлюють власну участь у сепаратистському русі, запровадженому суміжною країною, політики якої неодноразово висловлювали територіальні претензії до України, чи вони несвідомо були втягнуті до лав альянсу і очолювані ними організації стануть своєрідним «троянським конем». В цьому місці згадуються слова «огидного» журналіста «… співпадіння, не думаю!».

В цьому контексті виникає наступне питання, але воно більше спрямовано до правоохоронних органів і полягає у площині захисту територіальної цілісності. Може потрібно більш прискіпливо придивитись до діяльності таких захисників «прав» національних меншин та з’ясувати чи бачать вони своє майбутнє в Україні, або вже маючи румунські паспорти мріють про «Романію Маре».

 

 

 

peredplata