Велика російська брехня

Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

-Про те, як українські користувачі соцмереж неусвідомлено стають поширювачами російської брехні і пропаганди

Хочу повернутись до теми так званого “заклику” Дональда Трампа щодо повернення Росії до G8 і повідомлення про можливе визнання Сполученими Штатами нашого Криму російським Кримом. Маячня, яка ні в тин, ні у ворота. Однак більшість (наголошую !!!), більшість українських користувачів соцмереж потрапили на гачок цієї інформаційної провокації.

Наше агентство АЕАС (Agency for Euro – Atlantic Cooperation) розбиралось у цих двох випадках і встановило, що автором обидвох провокацій є така собі 35 річна росіянка єврейського походження Юлія Йоффе. Ця пані працює позаштатним кореспондентом скандальнозвісного інтернет-видання “BuzzFeed”, яке є амерканською філією російської фабрики попаганди RT.

Агентством АЕАС (Agency for Euro – Atlantic Cooperation) достовірно встановлено, що жоден співробітник видання “BuzzFeed” не був акредитований для висвітлення роботи саміту G7 у Канаді. Про якусь там Юлію Йоффе взагалі жодної згадки немає. Натомість, агентством “BuzzFeed” поширилась інформація, що Дональд Трамп наполягав на поверненні формату G8 і участі в ньому Росії. А було зовсім не так! Мова не йшла про повне повернення Росії до G8, а про можливість Росії долучатись до формату G7 для обговорення тих питань геополітики, де Росія має свій вплив: це Грузія, Україна, Молдова, Сирія, Іран…

Оскільки діяльність так званої “Нормандської четвірки” буксує на місці, “Мінський процес” жодних позитивних рзультатів не дає, то може було б правильним запрошувати лідера Росії на поля саміту G7 для розв’язання тих проблем, які він створив для для України і усього світу? Звісно, що заява Дональда Трампа у такому контексті була вербальним ляпасом Ангелі Меркель і Мануелю Макрону. Тому вони й заголосили. А росіяни підхопили. І пішла гуляти сенсація інтернетом, як брехня по селі. А недалекі і ліниві українці підхопили цю маячню.

Друга інформаційна провокація Юлії Йоффе під прикриттям того ж інтернет-агентства “BuzzFeed” також добре вдалася. Провокація стосувалася того, що начебто Дональд Трамп на запитання американського журналіста “чиїм буде Крим” відповів: “подивимось”. Брехня і провокація.

А діло було так! 29 червня глава Білого дому Дональд Трамп на борту літака “Air Force One” (летів до своєї резиденції) поспілкувався з представниками американських видань. Йому поставили запитання щодо його майбутньої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Хельсінки. На це Дональд Трамп відповів: “Ми збираємося поговорити про Україну, про Сирію, про вибори. Я не хочу, щоб хто-небудь втручався в наші вибори”. Тут один із журналістів (наче, з видання “Daily Mail”) запитав: “А що буде з санкціями і Кримом?”. Трамп відповів: “Ми подивимося на подальші дії Росії”. Ось і все! Де тут підступність Трампа?

А російська пропагандистка Юлія Йоффе з “BuzzFeed” взяла і лівою ногою написала, що журналіст спитав, чи визнають США Крим російським. А Трамп за словами Юлії Йоффе, буцімто, відповів: “Побачимо”. І потекла брехня інтернетом, як лайно каналізаційними трубами.

Дуже прикро, що українські ЗМІ, політики, користувачі соцмереж так легко споживають присмачене сенсаційними приправами лайно російської фабрики брехні та пропаганди і навіть не намагаються з’ясувати, а хто ж виробник цього підсмаженого гівенця?

А його автор колишня громадянка РФ Юлія Йоффе і філія RT “BuzzFeed”… Нам не соромно, українці? 

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata