У Новодністровську почались бої за голову

У Новодністровську почались бої за головуВже другий тиждень у Новодністровську вирують пристрасті.

А все почалось із рішення Вінницького апеляційного суду, згідно з яким було поновлено на посаді мера Новодністровська Руслана Панчишина.
Як повідомив нам Новодністровський міський голова Руслан Панчишин, 12 квітня була задоволена його апеляційна скарга про поновлення на посаді. Суд скасував рішення депутатів про припинення повноважень міського голови від 20 вересня 2011 року та постанову Сокирянського районного суду від 23 листопада 2011 року про відмову у задоволенні позовних вимог Панчишина. Це чи не перший випадок в Україні, коли представник опозиції виграв суд і був поновлений на посаді.

Але радіти пану Руслану було рано. Бо вже у п’ятницю, 13 квітня, перед обідом міська рада Новодністровська була зачинена. І всі працівники з неї зникли. Кажуть, що зникла і міська печатка, якою досі володів секретар від ВО «Батьківщина» Микола Лутчак. А ще кажуть, що міські чиновники і депутати від страху перед поверненням Панчишина втекли з міста і кинулись в обійми партії регіонів, благаючи у неї порятунку.

У суботу, 14 квітня, події розвивалися уже по всіх фронтах. Нововідновлений мер Руслан Панчишин привітав новодністровців з Великоднем. Його портрет і вітання на бігборді недовго радували людське око. Бо відразу знайшлася група молодиків у спортивних костюмах з драбинами у руках. Вони затіяли сутички під бігбордом з тими, хто підтримував Закон і Панчишина. Міліція чомусь не втручалась. Великодні вітання зірвали. Чим насмішили і обурили людей. Бо ж Великдень не винен.

Надалі Руслан Панчишин не зміг потрапити до свого робочого кабінету. Двері приймальні були зачинені й опечатані. Міську раду взяли в облогу.
Місто поділилось на прихильників та противників. Почалися мітинги і маніфестації. Тих, хто підтримує Панчишина, значно більше за депутатів партії регіонів та їхніх служок. Людям набридли брехня і нахабство, з якими керують ті, хто на якийсь час захопив владу у Новодністровську. Тому прозвучали вимоги послати у відставку всіх міських депутатів, а Панчишина повернути на посаду негайно.

Обласна влада вустами голови фракції партії регіонів в обласній раді, першого заступника голови ОДА Георгія Галиця висловила сумнів у тому, що рішення суду могло суперечити лінії партії. Галиць каже, що це спроба захопити владу. І голова ОДА дав відповідні доручення міліції та органам юстиції.

У Чернівецькій області вже помітно таку тенденцію: якщо є якась проблема, що трактується не-однозначно і її вирішення шкодить партії регіонів, то про неї говорить і її коментує Георгій Галиць, а не голова ОДА Михайло Папієв. Напевне, цим Папієв завжди зберігає собі шлях для відступу. І новодністровська проблема саме й підтверджує цю тенденцію.

А у Новодністровську продовжують нагнітатися пристрасті. Всі там пішли на фронт. Хто — за, хто — проти…
Час покаже, хто переможе.

Петро КОБЕВКО

P.S. Як би там не було, а таке рішення суду щодо новодністровського голови може викликати відповідні дії по всій Україні. Зокрема, на Буковині. І, тим паче, у Чернівцях. Не сьогодні-завтра суд може виграти і Микола Федорук. Тоді депутатів-ренегатів з Чернівців вимітатимуть драною мітлою. І тут уже ні Галиць, ані навіть Папієв не допоможе, які б він там доручення не давав. Процес пішов.

КОЛАЖ від Івана Трача

peredplata