Москаль: “Чернівецька влада через “реорганізацію” хоче прибрати книгарні в центрі міста”

Москаль: “Чернівецька влада через “реорганізацію” хоче прибрати книгарні в центрі міста” Чернівецька влада намагається незаконно прибрати у власність книгарні “Технічна книга”, “Лучаферу”, “Художня книга”, “Здоров’я”, “Букініст” та “Наука”, приміщення яких розташовані в центральній частині міста і є ласим шматом для чиновників та окремих депутатів облради, – заявляє народний депутат Геннадій Москаль.– У 1992р. відбулася реорганізація “Облкниготоргу”, в результаті якої всі книгарні міста набули статусу самостійних юридичних підприємств на принципах самоокупності. Їх засновником стала Чернівецька обласна рада. Протягом подальших двадцяти років засновник ні фінансової, ні якоїсь іншої допомоги підприємствам не надавав. Кошти на ремонт, зарплату, орендну, податки та комунальні платежі книгарні заробляли й заробляють самостійно і не мають заборгованостей перед бюджетом та державою. Їхні керівники – це висококваліфіковані фахівці з галузевою освітою і стажем роботи не менше 20 років.
Незважаючи на все це, Чернівецька облрада розробила проект рішення № 9-12 від 10.04.2012р. “Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі”. Керівники книгарень дізналися про засідання комісії, яка вже прийняла даний проект, з Інтернету. На засідання комісії їх ніхто запрошував і думкою не цікавився.
Реорганізація не тільки не допоможе книгарням в їх діяльності, а може суттєво її погіршити, оскільки до об’єднання планується включити такі підприємства, як “Чернівцікнига” та об’єднання “Українська книга”, які вже практично припинили свою діяльність і мають величезні борги перед державою та постачальниками. Аналіз проекту постанови вказує, що в Чернівцях не буде збережено мережу книгарень та їхні колективи.
У передвиборчій програмі “Україна для людей” президент України Віктор Янукович задекларував: “Я зроблю все для того, щоб органи самоврядування стали фундаментом народовладдя, помічником у вирішенні повсякденних проблем територіальних громад”.
Або Чернівецька облдержадміністрація і депутати Чернівецької облради не читали передвиборчу програму президента України, або свідомо її дискредитують.
Г.Москаль звернувся до прем’єр-міністра М.Азарова з депутатським зверненням, у якому просить створити за даним фактом створити робочу групу й не допустити знищення Чернівецькою місцевою владою книгарень, якими користуються мешканці як Чернівців, так і всієї області.

З повагою,

народний депутат ВР України
VI скликання
Перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Г.Г. Москаль

peredplata