Референдум на Донбасі – що витікло у відкритий простір з під грифу “Для службового користування”

Наш власний кореспондент в Брюсселі Ростислав Демчук передає :

-Виявляється, не так вже швидко й просто перестала бути актуальною пропозиція Володимира Путіна щодо референдуму на Донбасі про особливий статус, яку він озвучив під час зустрічі з Дональдом Трампом у Хельсінки.

Дональд Трамп її не відхилив, тим більше не відкинув категорично, як про це писав твіти Петро Порошенко, а доручив вивчити питання референдуму на Донбасі держсекретарю США Майку Помпео. Той у свою чергу дав завдання дослідити пропозицію російського президента послу США в Росії Джону Хантсману, послу США при НАТО пані Кей Бейлі Хатчісон і спеціальному посланцю США в Україні Курту Волкеру.

Відтак американський посол у Москві Джон Хантсман відразу з Хельсінки прямим рейсом вилетів до Брюсселя. Тут, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО він та його колега посол США при НАТО пані Кей Бейлі Хатчісон винесли питання референдуму на Донбасі щодо його особливого статусу для обговорення Північно-Атлантичної Ради на рівні послів. Але тема не прижилась. Збій відбувся після того, як з пропозицією ознайомилися посли Німеччини і Франції при НАТО. Вони заявили американцям, що питання Донбасу має вирішуватись виключно в рамках Мінського мирного процесу.

Однак, тут я мушу зробити важливе уточнення. Німецькі та французькі посли при НАТО заявили, що подібний референдум буде можливим лише в тому випадку, якщо миротворча місія Організації Об’єднаних Націй матиме безперешкодний доступ до всіх окупованих областей Східної України. В даний час вони працюють над спільними планами щодо структури такої місії ООН.

Ось саме цими обставинами і пояснюються несподівані візити до Берліну і Парижу глави МЗС Росії Сергія Лаврова і начальника Генштабу РФ, співавтора плану захоплення Криму і окупації Донбасу Валерія Герасимова. До речі, генерал Валерій Герасимов ще з квітня 2014 року перебуває в санкційному списку ЄС.

Нагадаю! Завтра, 26 липня у Берліні представники країн “Нормандського формату” – Росії, Німеччини, Франції, України – на рівні експертів також обговорять можливості розгортання місії ООН на Донбасі.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata