Арсеній Яценюк: «Завдання Об’єднаної опозиції – відновити парламентаризм в Україні»

Арсеній Яценюк: «Завдання Об’єднаної опозиції - відновити парламентаризм в Україні»Змінити життя в країні можливо тільки після зміни чинної влади і введення відповідальності всіх державних чиновників. Це стане завданням демократичної більшості у новому парламенті, – наголосив Арсеній Яценюк із парламентської трибуни, виступаючи із заявою від імені Об’єднаної опозиції у вівторок, 24 квітня.

«Ніколи протягом останніх 20 років Україна не була так близько до прірви.. Фактично держава опинилась в політичній ізоляції. Її не підтримують ні у Вашингтоні, ні в Москві, ні в Брюсселі, ні в Пекіні. Загальний борг країни сягнув $130 млрд. Тільки і цьому році країна зобов’язана виплатити близько $10 млрд, а за минулий рік влада додатково понабирала $9 млрд кредитів. Кожен десятий українець сьогодні не має роботи. Фактично це країна безробітних і бідних», – підкреслив Арсеній Яценюк.

«Уперше в Україні знову з’явились черги. Але не біля магазинів, тому що українцям немає за що купувати. Це черги біля іноземних посольств, тому що українці масово покидають нашу країну. Це країна, яка сьогодні збудована руками президента Януковича та руками цієї провладної більшості», – наголосив він.

Тому мета Об’єднаної опозиції, підкреслив Арсеній Яценюк, – змінити чинного президента Януковича, чинний уряд і парламентську більшість. «І це буде зроблено після парламентських виборів 2012 року», – заявив він.

Наступне завдання Об’єднаної опозиції, наголосив лідер «Фронту Змін», – це створення в новій Верховній Раді демократичної більшості, яка поверне в Україну парламентаризм. «У країні потрібно відновити парламент, а не відділ народних депутатів України, який повністю підкоряється адміністрації президента Януковича. Ми внесемо до нового парламенту України нову демократичну більшість із чесною проукраїнською політикою і відповідальністю перед українським народом. Це буде парламент, який виступає від імені народу України, а не від імені декількох кланів, які сьогодні володіють всією державою», – наголосив Арсеній Яценюк.

Ще одним завданням демократичних сил Арсеній Яценюк назвав прийняття у новому парламенті низки реформістських законопроектів. «Однин із перших законів, який буде проголосований демократичною більшістю, – це закон України про порядок імпічменту президента», – підкреслив він.

Лідер «Фронту Змін» наголосив також, що нова демократична більшість в новому парламенті введе процедуру особистого голосування народних депутатів України: «ми введемо кримінальну відповідальність за голосування чужими картками. Ми змусимо народних депутатів нового скликання виконувати закон і чинну Конституцію».

Також, за його словами, демократична більшість прийме низку законів, які будуть передбачати широкі реформи, насамперед у системі освіти, охорони здоров’я, а також правоохоронній та судовій системі. «Те, що відбулося з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком – це тільки вершина айсберга. Знущання над 46 млн українців – це сьогодні основа влади. Тільки за останні два роки смертність в органах внутрішніх справ України збільшилась удвічі. На 25% збільшилась смертність в закладах пенітенціарної системи. Судді мають служити народу, а не президенту Януковичу. І це буде зроблено наступним демократичним парламентом», – заявив він.

Ще одним завданням нового парламенту, переконаний Арсеній Яценюк, має стати відновлення соціальної справедливості. Він нагадав, що в пенсійний закон була включена норма, внесена опозицією, яка збільшували пенсії для 10 млн пенсіонерів на 334 грн. Проте провладна більшість вилучила цю поправку з закону. «Лише через рік президент Янукович згадав свої прямі обов’язки і збільшив пенсії. Щоправда, більшості пенсіонерів лише на 13 грн. Ми приймемо комплексний закон про відновлення соціальної справедливості. А це – перерахунок пенсій та заробітних плат, перерахунок мінімального прожиткового мінімуму з урахуванням рівня інфляції», – заявив Арсеній Яценюк.

Наступним завданням Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк оголосив позбавлення чиновників і народних депутатів пільг та привілеїв.

Ціль демократичних сил – це також і ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми проведемо Україну європейським шляхом. Це складна боротьба, але в цій боротьбі з нами народ. Ми переможемо і змінимо життя України і українців», – наголосив лідер «Фронту Змін».

.

peredplata