Виборчі округи сформовано із дотриманням принципу рівної кількості виборців

Виборчі округи сформовано із дотриманням принципу рівної кількості виборцівВсі виборчі округи сформовано із дотриманням принципу рівної кількості виборців. Про це, зокрема, йдеться у оперативному звіті ГМ \”Опора\” за результатами аналізу рішення ЦВК щодо утворення виборчих округів.

Рішення Центральної виборчої комісії, яким було утворено 225 одномандатних виборчих округів, ухвалено у відповідності до чинного Закону України «Про вибори народних депутатів». ОПОРА відзначає, що комісія сформувала округи, дотримуючись принципу рівної кількості виборців у кожному з них, та врахувала в більшості випадків межі територіально-адміністративних одиниць. ЦВК невідкладно 28 квітня оприлюднила відповідну постанову з усіма додатками.

За результатами аналізу вищезазначеного рішення ОПОРА відзначає, що запропонований підхід до утворення окремих округів може ускладнити організацію виборів. Нетипова географія ставить під сумнів реалізацію принципу рівних можливостей для усіх кандидатів і партій. На жаль, чинне законодавство не встановлює чітких критеріїв щодо утворення округів, а розгляд законопроекту «Про територіальну організацію виборів та референдумів» пригальмовано. ОПОРА також відзначає, що громадськість не мала фактичної можливості вплинути на процес.

Висновки ж ОПОРИ наступні:

1. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала рішення ЦВК №82 від 28.04.2012 р. «Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Київ та Севастополь». ОПОРА відзначає, що відповідний процес завершено у законом визначений термін. Спостерігачі також вітають прозорість комісії у питанні невідкладного оприлюднення на офіційному веб-сайті тексту постанови з усіма додатками.

2. Всі виборчі округи сформовано із дотриманням принципу рівної кількості виборців, а чисельність кожного з них не перевищує допустиму похибку в 12%. ЦВК в більшості випадків врахувала адміністративно-територіальний поділ у регіонах.

3. Разом з тим, Громадянська мережа ОПОРА висловлює занепокоєння щодо потенційних загроз, які можуть виникнути за результатами територіальної організації виборів в окремих округах, зокрема, ускладнення організації виборів та недотримання в повній мірі принципу рівних можливостей для усіх кандидатів і партій:

Окремі новоутворені округи є значно більшими за протяжністю та площею порівняно з ТВО зразка 2002 року. Дотримання принципу рівності кількості виборців без врахування географічних чи адміністративних особливостей регіону призвели до нетипової виборчої географії окремих округів;
Порушено логіку при формуванні округів, в яких безпідставно змінено межі, адміністративні центри та розірвано неподільні раніше населені пункти;
Непоодинокими є випадки утворення виборчих округів із несуміжних територій або ж адміністративних одиниць, транспортне сполучення між якими пролягає через інший округ.

4. Занепокоєння викликають випадки, коли в утворенні виборчих округів із нетиповою конфігурацією прослідковуються політичні мотиви. Зокрема, формування округу співпадає з попередньою політичною активністю кандидата або ж, навпаки, непрогнозовано розбиває територію, на якій довгий час працював кандидат із високим рейтингом.

5. Громадянська мережа ОПОРА вважає, що запровадження змішаної системи виборів із мажоритарною складовою призвело до неоднозначних підходів при формуванні округів в окремих регіонах.

Прямими запобіжниками цьому могли б стати:

чіткість норм профільного закону щодо територіальної організації виборів та референдумів з широким спектром критеріїв утворення округів;

громадські консультації в регіонах щодо визначення меж округів.

Світлина

peredplata