Українська опозиція закликає бойкотувати не Євро-2012, а Януковича

Українська опозиція закликає бойкотувати не Євро-2012, а ЯнуковичаНад Україною нависла загроза зриву футбольного Євро-2012. Європейські лідери один за одним скасовують свої візити до України і закликають усіх єврочиновників бойкотувати матчі, що відбудуться в Україні. Чимраз частіше лунають заклики перенести Євро-2012 до однієї з країн ЄС, наприклад, Німеччини чи Іспанії.

Євроспільнота налаштована рішуче: президент Янукович встановив в Україні авторитарний режим, пояснюють вони. Нині світ готовий обговорювати з українською владою лише одну тему – припинення політичних переслідувань та звільнення політичних в’язнів, передусім Юлії Тимошенко, чиє ув’язнення стало символом руйнівних процесів в Україні. До того ж, через дії влади наша країна впала в усіх можливих міжнародних рейтингах: свободи слова, свободи ведення підприємницької діяльності, інвестиційної привабливості.

Отже, те, чим жила Україна протягом останніх п’яти років, – Євро-2012, може не відбутися саме через Януковича. При цьому українці витратили величезні кошти на підготовку до чемпіонату: Євро-2012 обійшлося державному бюджету в 10 млрд доларів, правда, половина з них осіла в кишенях можновладців. Приватних інвестицій, про які так багато говорила влада, країна так і не дочекалася.

«Це не футбольний – це діамантовий чемпіонат», – зауважив під час нещодавньої зустрічі з німецькими журналістами лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.
У той же час, він переконаний, що Євро-2012 для України – не просто футбольні змагання. Це змагання за європейський курс розвитку країни, тест на європейськість. Саме тому проведення чемпіонату надзвичайно важливе для нашої країни. «Ми хочемо зацікавити європейців. Ми прагнемо показати нашим європейським друзям, що Україна – це Європа, що в нас європейські цінності та стандарти», – зазначив Арсеній Яценюк.

За його словами, європейські політики не мають бойкотувати матчі, що пройдуть в українських містах, адже чемпіонат потрібен насамперед Україні і українцям, а не владі. «Краще, аби керівники європейських країн відвідали Євро і не зустрічалися з президентом Януковичем. Це візит не до Януковича, це візит – до українців», – наголосив лідер «Фронту Змін».

На запитання німецьких журналістів, чи допоможе опозиції сигнал із боку європейських керівників, якщо вони відмовляться відвідувати матчі Євро-2012, Арсеній Яценюк відповів: «Ми в опозиції до нинішньої влади і президента Януковича, а не до України. Чемпіонат необхідний. Нам потрібно показати, що Україна – європейська країна».

Невже українці опиняться в міжнародній ізоляції через неадекватні дії однієї посадової особи, хай навіть і найвищої? Однак Янукович піде, а Україна – залишиться. Ми маємо право бути повноцінними членами європейської спільноти.

«Фронт Змін» закликав керівництво європейських країн не позбавляти український народ права гідно провести футбольний чемпіонат. «Через нецивілізовані правила гри, встановлені Януковичем, може програти вся країна», – йдеться у заяві партії. «Фронт Змін» вважає доцільним застосовувати санкції персонально проти Януковича та ключових фігур його режиму, а не проти України, яка чесно виборола право на проведення цієї історичної події – Євро-2012.

Два з половиною роки перебування Януковича при владі багато чого навчили українців. Може статися так, що парламентські вибори-2012 стануть останніми демократичними в нашій країні. Цього не можна допустити. Ми повинні використати можливість змінити країну, аби не червоніти перед нашими дітьми й онуками за те, що втратили цей шанс.

peredplata