На Закарпатті звільнено чиновників з угорськими паспортами

В українському уряді прокоментували дані про звільнення чиновників з угорськими паспортами на Закарпатті

 Клімпуш-Цинцадзе привітала рішення чиновників Закарпаття з подвійним громадянством

Фото: Прес-служба YES

Клімпуш-Цинцадзе привітала рішення чиновників Закарпаття з подвійним громадянством

Крок чиновників Закарпаття, які вирішили написати заяву про звільнення і залишити посади через наявність угорських паспортів, є чесним, заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе.

“Я сама чиновник і розумію, що не можна служити двом царям або двом державам. Хоча у нас існує законодавча “вилка” щодо подвійного громадянства, закон Про державну службу є однозначним. Тому цей крок чиновників, які мають подвійне громадянство, – принаймні чесний”, – сказала вона, пише Європейська правда.

Клімпуш-Цинцадзе додала, що це той мінімум, який “варто очікувати від державного чиновника”.

Раніше місцеві ЗМІ повідомили, що закарпатські чиновники, які потрапили в базу Миротворця через наявність угорського громадянства, почали писати заяви про звільнення.

Перед цим влада Закарпатської області заявила, що почне перевірки чиновників, які потрапили у базу Миротворця.

У базу Миротворця потрапили українці, які отримали угорські паспорти і громадянство країни. Серед них є чотири депутати і один заступник мера одного з міст Закарпаття. Згодом список був розширений до 500 осіб.

Крім того, сайт вніс главу МЗС Угорщини Петера Сийярто в свою базу через замах на суверенітет і територіальну цілісність України.


В Україні розгорівся скандал навколо видачі угорських паспортів в Берегові Закарпатської області. ЗМІ оприлюднили відео, таємно зняте в консульстві Угорщини, на якому нові угорські громадяни під келих шампанського складають присягу на вірність Угорщині та отримують документи.

Також в консульстві знайомлять з правилами користування паспортом. Зокрема, українським прикордонникам нові угорці мають показувати український паспорт, а угорським – угорський “утлевел” (аналог закордонного паспорта).

Через скандал з видачею украінцям угорських паспортів Україна оголосила персоною нон грата консула Угорщини в Берегові і наказала покинути країну протягом 72 годин.

У відповідь глава МЗС Угорщини Петер Сійярто оголосив про вислання консула України.

Після інциденту Клімкін запропонував почати дискусію навколо питання подвійного громадянства в Україні.

peredplata