Ігор Буркут: «Нарізка» виборчих округів найвигідніша правлячій політичній силі

Ігор Буркут: «Нарізка» виборчих округів найвигідніша правлячій політичній силі28 квітня ЦВК України ухвалила постанову, згідно з якою встановлені кількість та межі мажоритарних округів на виборах до Верховної Ради восени 2012 року. У народі новий розподіл округів одразу «охрестили» «нарізкою». Про те, кому і навіщо потрібно було змінити межі округів, а також про перспективи деяких політичних сил на майбутніх виборах розмовляємо з відомим на Буковині політологом Ігорем БУРКУТОМ.

– Кому і навіщо знадобилася «нарізка» округів? Як це впливатиме на результати виборів?

– Офіційно переділ меж виборчих округів пояснюють тим, що в кожному окрузі має бути близько 170 тисяч виборців. Але «близько 170» – це може бути і 169, і 179 тисяч. Відчуваєте різницю? Зрозуміло, що «нарізка» найвигідніша правлячій політичній силі. Схід України, де Партія Регіонів мала найбільшу підтримку, «нарізали» найбільше: чим більше округів, тим більше шансів «проштовхнути» ще одного депутата регіонала. Подібна ситуація на Півдні України. Найскладніше у Центрі і на заході, де регіоналів, м’яко кажучи, не дуже люблять. Тому тут найбільші зміни саме у межах округів. Наприклад, у Чернівецькій області розділили Садгірський район. Чому його частина відійшла до Новоселицького округу? Тому, що найбільшу підтримку Партія Регіонів на Буковині мала серед румуномовного населення.

Окрім можливості «проштовхнути» кандидата, «нарізка» округів створює плутатину, бо до перерозподілу важко звикнути і виборцям, і. що важливіше, членам виборчих комісій. А плутанина – прямий шлях до можливих фальсифікацій. І взагалі, як на мене, то вибори-2012 будуть найбруднішими за всю історію незалежної України і з найбільшою кількістю фальсифікацій.

– Чи можливе, на Вашу думку, перенесення парламентських виборів-2012?
– Цілком можливе. Незважаючи на копійчані подачки від влади, напруга в суспільстві, незадоволення рівнем добробуту зростає, отже, можливі соціальні виступи. Можливий також вплив зовнішніх факторів, який призведе до введення надзвичайного стану і перенесення виборів на більш пізні строки.

– Як Ви ставитеся до так званих «відносно нових» облич в українській політиці – Віталія Кличка і його «УДАРУ», Наталії Королевської з «Україно, вперед!»?
– По-перше, не такі вони вже й нові, бо встигли «засвітитися» уже давно. По-друге, у мене складається враження, що ці двоє підігрують Партії Регіонів.

– Чи не віджили своє комуністи? Як Ви можете охарактеризувати їхню нинішню позицію?
– Це якийсь український парадокс: при абсолютній популярності «лівої» ідеї в суспільстві, практично немає реальної політичної сили, яка б реалізувала цю ідею. Нинішній «лівий» електорат зводиться до компартії, а її парламентська діяльність сьогодні доводить, що комуністи – сателіти Партії Регіонів.

– Чи серйозне «друге пришестя» у політику Віктора Медведчука?
– Повернення Медведчука – результат розчарування Росії у діяльності партії влади. Віктор Медведчук – типовий проект кремлівських політтехнологій. Але в українських виборців він повністю дискредитований.

– На останніх виборах до місцевих рад несподівано багато голосів отримала «Свобода». Чи може вона повторити свій успіх на виборах до парламенту?

– «Свобода» не змогла виправдати сподівань жителів тих регіонів, у яких прийшла до влади. Це її перший мінус. Другий мінус – у певних регіонах «Свободу» взагалі не сприймають. Третій недолік – ідеологія «Свободи» «зависла» на рівні 50-х років минулого століття, чомусь її не осучаснюють. Тому політична доля «Свободи» на нинішньому етапі залежить не від виборців, а від політтехнологів-регіоналів: доки потрібно буде лякати «Свободою» окремі регіони, доти вона й існуватиме.

– Періодично на поверхню «спливає» Анатолій Гриценко…

– У Гриценка шансів взагалі немає, це треба чітко розуміти. Він хороша і порядна людина, я б навіть сказав, занадто чесна, як дитина. Тому я би, при певному «розклАді» відвів йому роль віце-прем’єра зі стратегічних питань. Гриценко – чудовий стратег, але його дуже легко з’їсти…

– На Вашу думку, чи вийде із в’язниці Юлія Тимошенко? Чи зможе вона реально взяти участь у виборах?
– По-людськи я співчуваю Юлії Володимирівні. До вчорашнього дня я сумнівався: «А можливо тортур не було?». Але після того, як СБУ обшукало офіс Ніни Карпачової, переконався: справді били. Надто вже грубо і «топорно» працювали силовики, зазвичай так поводяться, коли насправді «запахло смаженим».
Якщо ж відкинути емоції і подивитися на речі об’єктивно, то коли саме вийде на волю Тимошенко і чи вийде взагалі – сказати складно. Ще більше питання – чи вийде вона здоровою? Не хочу проводити паралелі, але згадайте, наприклад, Єльцина: політик цінний для громади тоді, коли він здоровий. Тому прогнозувати результат її участі у виборах поки ще дуже рано.

Джерело статті: bnbnews.com.ua

peredplata