Вибори в ОТГ Чернівецької області

Днями ЦВК прийняла рішення проводити вибори в об’єднаних  територіальних громадах. Їх призначили у 125 ОТГ на неділю, 23 грудня 2018 року. Серед цих громад вибори відбудуться у 4-х ОТГ Чернівецької області.

Зокрема, це:

 Ставчанська ОТГ Кіцманського району (до складу входять Ставчанська та Малятинська сільради)

Неполоковецька ОТГ Кіцманського району (до складу входять селище Неполоківці, Берегометська та Оршовецька сільради)

Чагорська ОТГ Глибоцького району (до складу входять Чагорська, Молодіївська, Луковецька сільради)

Також у селі Чорний Потік Заставнівського району у цей день відбудуться довибори депутатів. Це село буде приєднуватися до Юрківецької ОТГ.

Аби передбачити, як голосуватимуть виборці, варто зазирнути у недалеке минуле. А саме, у 2015 рік, коли відбулися вибори до місцевих рад.

Хотинська ОТГ

Вибори тут проходитимуть за пропорційною системою. Тобто голосувати будуть за партійні списки кандидатів. Окрім міста Хотин до ОТГ увійдуть села Анадоли, Данківці, Ворничани. Всього налічується 11500 виборців. Це середня кількість для ОТГ. Звичайно, основні баталії відбуватимуться у Хотині, де проживає 7 916 виборців.

Тож там будуть вибирати найбільше депутатів, і міським головою, швидше за все, може стати висуванець від міста. Хоча тут можливі інші розклади. Якби села змогли мобілізувати всіх своїх виборців на одну кандидатуру сільського висуванця і не виставляти йому конкурента з сільського активу, то можливий такий варіант, що Хотинським міським головою міг би стати якийсь сільський активіст. Але це, швидше за все, можливо тільки теоретично. На практиці таки станеться так, що міським головою ОТГ виберуть хотинчанина. Питання,  з якої партії і чи матиме він більшість серед депутатів?..

З огляду на попередні вибори, у Хотинському окрузі першість була за партією БПП «Солідарність».  До обласної ради, наприклад, за партію президента голосували 1205 виборців, що становило 28,21% всіх голосів. Чи неможливе повторення попереднього успіху БПП «Солідарність»? Навряд…

Бо тоді президентську партію на Хотинському виборчому окрузі представляла тодішній директор телерадіокомпанії «Буковина» Любов Годнюк. Зараз вона активно дрейфує до ВО «Батьківщина». Разом з її лідером на Буковині навіть їздила до Америки на молитовний сніданок. І вірогідно,  Любов Годнюк ітиме на вибори (якщо піде) від БЮТу.

А цю політичну силу у Хотині не дуже шанують. Їй у 2015 році віддали голоси всього 266 виборців, що становило 6,23%. ВО «Батьківщина» у Хотині тільки на 5 місці. Але й БПП «Солідарність» не має там абсолютної більшості. На п’яти їй наступає Аграрна партія України. За неї тоді проголосували 1008 виборців (23,6 відсотка). Хоч це значна заявка і на наступні вибори, але не треба відкидати з рахунку останні розколи в АПУ та гучне вигнання з партії Василя Козака.

Ця ситуація не принесе  користі аграріям. Навпаки, вплине на відтік електорату до інших партій. Зокрема, таких, як «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. У виборах 2015 року ця партія не брала участі. Тепер же вона візьме у перегонах найактивнішу участь. Тим паче, що окрім АПУ до Гриценка також можливий перехід голосів тих виборців, які раніше голосували за «Народний контроль» (318 голосів, що становить 7,44 відсотка) та «Самопоміч», яка набрала 452 голоси (10,56%), і це забезпечує їй третє місце.

Саме цих п’ять партій у 2015 році подолали 5-відсотковий бар’єр на виборах до обласної ради по Хотинському виборчому округу №49.

Трохи не дотягнули до прохідного бар’єру РПУ Олега Ляшка – 4,89%, «Наш край» – 4,82% та УКРОП – 4,24%.

Тепер кожна партія буде активно змагатися за те, аби саме ці голоси перейшли до неї.

Окрім того, на цей раз у виборах візьме участь партія «Народний фронт». У Хотині вона має сильні позиції завдяки активній роботі народного депутата України Максима Бурбака та голови РДА від «Народного фронту» Петра Допіряка.

Вибори до Хотинської міської ОТГ будуть проектуватися на всю Бесарабію під час президентських та парламентських перегонів. Винятком там буде тільки Сокирянський район, який досі перебуває  під орудою Василя Козака.

Яка партія візьме гору у Хотині у грудні 2018 року, та переможе й у березні та жовтні 2019.

Чагорська ОТГ

Хоч це й сільська об’єднана територіальна громада, вона матиме чималу кількість виборців – 10100. На розстановку політичних сил вплине й те, що вибори відбуватимуться у населених пунктах,  які розташовані близько від Чернівців. Зокрема, Чагор, де є 3677 виборців, Молодія – 2932 та Луковиця – 1082.

Головою Чагорської ОТГ може стати той, хто зуміє найкраще активізувати виборців свого села і тим самим забезпечити найвищу явку на виборчі дільниці.

Також у селах ОТГ раніше часто задіювали адмінресурс для досягнення відповідного результату. На виборах 2002 р. у селі Молодія впродовж кількох днів «не могли» порахувати голоси. Агресивні активісти села тоді не допускали на дільниці спостерігачів та журналістів. А потім на виході було пред’явлено результат, який влаштовував тих, хто на той час був при владі: Бауера, Мунтяна і т.п. Аби надалі не кортіло комусь повторити «подвиги» 16-річної давнини, варто уважно поставитися до виборів у селах приміської зони. Хоча там голосування відбудеться за мажоритарною системою, партії будуть активними.

На що вони сподіваються?

Якщо проаналізувати вибори 2015 року,  то у селах Чагорської ОТГ з великим відривом від усіх вигравала партія влади БПП «Солідарність». За неї голосували 1146 виборців, що становило 31,54 відсотка. Тоді до перемоги партію вів нинішній голова Глибоцької РДА Придій. Але він був висуванцем іншої політичної сили – «Народний фронт», яка не йшла самостійно на вибори. Тож повтору високого результату пропрезидентської партії не буде.

З великим відривом від БПП відставала ВО «Батьківщина». Там за неї проголосувало лишень 530 виборців, що становило 14,58 відсотка. І це незважаючи на той факт, що лідер БЮТу в області – виходець з Глибоцького району. До слова, саме у рідному районі Мунтяна за БЮТ голосують дуже погано. Бо ж люди знають ціну Іванові.

Тільки трохи відстала від ВО «Батьківщина» РПУ Олега Ляшка. У Чагрі та навколишніх селах за неї проголосувало 447 виборців (12,3%).

Далі 5-відсотковий бар’єр теж пройшли «Наш край», Опоблок, «Народний контроль» та «Самопоміч».

Навряд чи ці партії знову досягнуть результату 2015 року. Швидше за все, партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка перебере електорат правих центристів. А «Наш край» чи Опоблок не подолають бар’єр. На розклад сил у Чагорській ОТГ активно вплине партія Яценюка «Народний фронт».

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

peredplata