УНІРЯ – «Буковинському вічу»

3 листопада 2018 року Україна і весь світ відзначатимуть 100 років «Буковинського віча». Саме у цей день 1918 року на Театральному майдані Чернівців зібралися десятки тисяч людей з усієї Південної і Північної Буковини й одноголосно проголосували за те, аби Буковина увійшла до складу України. Таким чином справдилися сподівання наших предків жити в одній великій і могутній державі.

Теперішня влада у Чернівецькій області чи не грамотна, чи не патріотична, чи не українська?..

Вона ніц не робить, аби вшанувати цю вікопомну подію нашого краю.

Натомість сусіди у Румунії вже цілий рік ведуть активну ідеологічну роботу з відзначення 100-ліття їхнього свята – створення Великої Румунії, яке відбулося на місяць пізніше за «Буковинське віче» – 1 грудня 1918 року. Зараз на майданах міст і сіл Румунії є банери і гасла про 100-річчя Романії Маре. А уряд визначив святкування по всіх населених пунктах, які примусово були приєднані до Румунії. Там ведуться наукові конференції, лекції, культурологічні заходи, концерти, де прославляють УНІРЮ.

Попередня консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован не раз відкривала такі заходи на території Чернівецької області. Не завжди робила це дипломатично. Тому й, напевне, поплатилася посадою. Тепер є інша консул. Але справа Елеонори Молдован живе. І поки спить українська влада, ця справа, на жаль, процвітає.

12 жовтня у Чернівецькій обласній філармонії відбувся концерт оркестру «УНІРЯ» з Фокшан (Румунія). І цей концерт об’єднує міста УНІРІ. Таке собі ідеологічне турне румунської музики містами і селами, які незаконно, із застосуванням сили, примусово приєднали до Романії Маре. Це було загарбання.

Спеціальний концерт організований Міністерством культури та національної ідентичності, Румунським культурологічним центром «Єудокіу Гурмузакі» у Чернівцях, за фінансової підтримки Генерального консульства Румунії у м. Чернівці, муніципалітету міста Фокшан та повітового управління культури Вранчі.

Аби концерту надати великої солідарності та ваги, спеціально запрошений видатний композитор Молдови і колишнього СРСР Єуджен Дога.

Афіші переважна більшість яких – румунською мовою, розліплені по вулицях Чернівців. Серед інших банерів у цих афішах також значаться символи 100 УНІРІ.

А наша влада спить і шмарклі жує. За таких умов і такого ставлення до України, її історії, до «Буковинського віча» губернатора Фищука скоро запросять бути диригентом оркестру УНІРЯ, а голову облради Мунтяна -виконувати партію першої скрипки.

А начальниця від обласної культури Віра Китайгородська та міської – Юлія Сафтенко стануть двома примами на концертах УНІРІ.

Сам концерт відбувся при переповненій залі філармонії. Ведучі та артисти виступали винятково румунською. Жодного слова – українською мовою. Хоча ведучі – громадяни України.

Представник консульства Румунії у Чернівцях, виступаючи перед артистами та залові в кінці концерту, звернувся до присутніх: «să trăiască o națiune», що в перекладі на українську звучить «Хай живе нація!». Хоч можна інтерпретувати це звернення двояко, трояко… Але воно несло ідеологічне навантаження.

Дипломат звертався до українських громадян, ніби до румунських.

Та, незважаючи ні на що і ні на кого, музика була прекрасна.

Євген Дога – неперевершений Маестро. А оркестр УНІРЯ – професійний колектив.

Нам би повчитися у румунів…

 

peredplata